1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

MTK ärähti ruoka-alesta: "Revitty tuottajan selkänahasta"

MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila vaatii, että ruuan hinnan alennukset on kustannettava kaupan marginaaleja leikkaamalla eikä tuottajahintoja laskemalla.

MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila haluaa reilua peliä elintarvikekauppaan. Kuva: Paavo Koponen / Yle

S-ryhmä ilmoitti laskevansa muutaman sadan elintarvikkeen hintaa maanantaista alkaen. Maataloustuottajien etujärjestö pelkää, että alennukset maksatetaan tuottajilla.

− Ruuan hinnan lasku on sinällään monelle kuluttajalle tervetullut uutinen. Hinnanalennukset on kuitenkin kustannettava kaupan marginaaleja leikkaamalla ja toimintaa tehostamalla. Muutoin alennukset voivat pitkällä tähtäimellä heikentää kotimaisen maatalouden ja elintarviketeollisuuden jo ennestään heikkoa kannattavuutta, sanoo MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila.

MTK vetoaa viime vuonna julkaistuun (PTT ja MTT) selvitykseen, jonka mukaan esimerkiksi lihajalosteiden hinnasta kaupan osuus on kasvanut ja tuottajan pienentynyt.

−Tätä taustaa vasten on harmillista huomata, että suomalainen osuustoimintayritys S-ryhmä on päätynyt markkinoimaan kotimaista ruokaa omien halpabrändiensä kautta sen sijaan, että se viestisi kuluttajille kotimaisen ruuantuotantomme korkeasta laadusta, tuotannon vastuullisuudesta ja työllisyysvaikutuksista, Marttila sanoo.