Kansanedustaja ehdottaa velvoitteita puhelinyhtiöille – "Etteivät linkit simahtaisi muutamassa vuorokaudessa"

Kuopiolaiskansanedustaja Markku Rossi (kesk.) olisi valmis muuttamaan lainsäädäntöä, jotta tukiasemien virransaanti olisi turvattu myös häiriötilanteissa. Rossi otti tukiasemien haavoittuvuuden esille Yle Savon kansanedustajatentissä.

Kotimaa
Matkapuhelin ja radion kaiutin
Anu Pöntinen / Yle

Kuopiolainen kansanedustaja Markku Rossi (kesk.) velvoittaisi puhelinyhtiöt huolehtimaan nykyistä paremmin matkapuhelinverkon tukiasemista sähköhäiriöiden aikana.

Yle Savon kansanedustajatentissä maanantaina vierailleen Rossin mielestä matkapuhelinverkon tukiasemien pitäisi sähkökatkojen aikana pysyä pystyssä useita vuorokausia.

– Nyt pitää käydä läpi, onko lainsäädännössä tarkistamisen varaa. Ja nimenomaan niin, että velvoitetaan matkapuhelin- ja verkkoyhtiöt toimimaan siten, etteivät linkit pääse simahtamaan muutaman ykkösvuorokauden sisällä. Se edellyttää niihin vähän parempia järjestelmiä, vaatii Rossi.

Kansanedustaja Markku Rossin mukaan vaarallisimmat tilanteet laajojen sähköhäiriöiden aikaan syntyvät juuri puhelinyhteyksien katketessa.

– Nyt kävi juuri näin, että nuo linkkiasemien akut simahtivat ja matkapuhelinverkotkin menivät alas. On vaarallinen tilanne, jos hätään ei pystytä kutsumaan apua, sanoo Rossi viitaten Savossa alkuvuodesta olleisiin sitkeisiin sähköhäiriöihin.

Robin Hood -politiikkaa

Sähkölinjojen leveyteen Rossi ei lain keinoin puuttuisi. Johtokadut on nykyisin raivattu kymmenen metriä leveiksi. Lakimuutoksia katujen leventämiseksi esitti viimeksi energiakonserni Savon Voiman hallituksen puheenjohtaja Ossi Saksman.

Sen sijaan sähköveron porrastaminen olisi kansanedustaja Rossin mukaan pohtimisen arvoinen asia. Veroa on esitetty muutettavaksi siten, että sähkönjakeluyhtiöitä verotettaisiin kevyemmin harvaan asutuilla alueilla.

Rossin mielestä tämä vaatisi sen myöntämistä, että yhteiskunnan halutaan toimivan kaikissa olosuhteissa läpi koko Suomen.

– Tämä on tietynlaista Robin Hood -politiikkaa, mutta ei paha esitys ollenkaan. Mitä pidempi sähköverkko ja mitä vähemmän käyttäjiä, sitä suurempi on yksikkökustannus energiayhtiölle, pohtii Rossi.