Jalkapallojoukkuetta vaaditaan luopumaan rasistiselta vivahtavasta nimestä

Monet intiaanijärjestöt ja lukuisat poliitikot pitävät Washington Redskinsin nimeä loukkaavana. Yhdysvaltalaisissa sanakirjoissa "punanahka" määritellään rasistiseksi sanaksi.

Ulkomaat
Washington Redskins -joukkueen kypärä.
Washington Redskins -joukkueen kypärä.EPA / Stefan Zaklin

Yhdysvaltalainen kansalaisoikeusjärjestö kehottaa jalkapallojoukkue Washington Redskinsiä luopumaan rasistiselta vivahtavasta punanahka-nimestään.

Fritz Pollard Allience -järjestö, joka ajaa rodullista tasa-arvoa amerikkalaisen jalkapallon NFL-liigassa, kertoo yrittäneensä kuukausia suostutella Redskinsin omistajaa David Snyderia tapaamaan intiaanijärjestöjen edustajia näitä pahoin hiertävässä nimikysymyksessä.

– NFL on kehittynyt vähemmistöjä kunnioittavaan suuntaan, mutta yhdellä sen joukkueista on räikeästi tästä linjasta poikkeava nimi. Se on vahingoksi liigalle ja meille kaikille, sanoo FPA:n puheenjohtaja, Redskinsin vuosikymmenten takainen linjamies John Wooten kirjeessä The Washington Post -lehdelle.

FPA sanoo lähettäneensä kirjeensä tarkoituksella maanantaina, jolloin Yhdysvalloissa vietetään kansalaisoikeustaistelija Martin Luther Kingin päivää.

Redskins pitää nimestään kiinni

Snyder on aiemmin sanonut, ettei joukkueella ole mitään tarvetta vaihtaa nimeään, joka hänen mukaansa osoittaa suorastaan arvostusta Amerikkojen alkuperäisasukkaille.

The Washington Postille FPA:n kirjettä kommentoi Redskinsin tiedottaja Tony Wylle. Hänen mukaansa joukkue on pettynyt kantaan, jonka FPA on ottanut monista keskusteluista huolimatta. Nimi on saanut tukea intiaaneilta kautta maan, Wylle vakuuttaa.

Ennen FPA:n avointa kirjettä Redskins-nimen muuttamista ovat toivoneet muun muassa kymmenet senaattorit ja lukuisat nimekkäät urheilutoimittajat. Presidentti Barack Obama on sanonut kantanaan sosiaalisessa mediassa, että jos hän omistaisi joukkueen, jonka nimi loukkaa huomattavaa ihmisjoukkoa, hän harkitsisi nimenmuutosta, vaikka nimeen olisi historialliset syyt.

Monilla yhdysvaltalaisilla urheilujoukkueilla on nimiä, jotka viittaavat intiaaniurhoihin sellaisina kuin heidät on tavattu kuvata Hollywood-elokuvissa. Redskin- eli punanahka-sana on kuitenkin useissa sanakirjoissa määritelty loukkaavaksi ja rasistiseksi. Se on peräisin eurooppalaisen uudisasutuksen alkuajoilta.