Sellusta tehdään kohta soittimetkin

Metsä Fibren Äänekoskelle suunnitteleman sellutehtaan seuraksi haetaan erilaisia kumppaneita. Yksi potentiaalinen kumppani tekisi sellusta vaikkapa kitaroita ja auton osia.

talous
Flaxwoodin Jukka-Pekka Karppinen pitelee käsissään juuri muotista tullutta sähkökitaran komposiittikaulaa
Uunituore sähkökitaran komposiittikaulaYLE / Antti Makkonen

Komposiitti- eli yhdistelmämateriaalit ovat tehneet tuloaan teollisuuteen jo vuosia. Pyrkimys on siihen suuntaan, että komposiittimateriaalit saataisiin aikaan luonnonmateriaaleista.

Sastamalalainen yksityinen kehitysyhtiö Elastopoli kehittelee teollisuudelle uusia tuotteita ja teknologioita.

– Tässä tapauksessa olemme kehittelemässä luonnonkuitukomposiitteja, joista voitaisiin tehdä vaikkapa pakkauksia, kitaroita ja auton osia. Kyse olisi siis laajan käyttöalueen tuotteista, sanoo Elastopoli Oy:n projektipäällikkö Timo Ture.

Sellusta on jo tehty muun muassa kitaroita. Suomalainen soitinvalmistaja Flaxwood (siirryt toiseen palveluun) tekee kitaroita komposiittimateriaalista, mutta hyvistä arvosteluista (siirryt toiseen palveluun) huolimatta ne eivät ole tahtoneet käydä kaupaksi. Komposiitteja käyttävät soittimissaan myös perinteiset amerikkalaisvalmistajat Gibson ja Martin.

Takana pitkä kehitystyö

Elastopolin komposiittien historia juontaa Aalto -yliopistolle vuonna 2007 tehtyyn diplomityöhön.

– Lähdimme yhdistämään muovia ja sellua märkänä, ja kaikki olivat sitä mieltä, että se on hullu ajatus. Nyt meillä on ensimmäinen pilottitehdas käynnistymässä, ja näyttää siltä, että pystymme korvaamaan perinteisemmät mineraali- ja lasikomposiitit, Ture sanoo.

Biokomposiittia on valmistettu toistaiseksi vain pienessä mittakaavassa.

– Toivomme, että myös teollisen mittakaavan prosessi toimii. Nythän me olemme tehneet vain yksittäisiä tuotteita, Ture toteaa.

Äänekoski mielenkiintoinen ympäristö

Metsä Fibren sellutehtaan miljardi-investointi Äänekoskelle tulee päätettäväksi lähikuukausina. Biotuotekonsepti kiinnostaa myös Elastopolia.

– Se on mielenkiintoinen vaihtoehto. Meille on tärkeää, että saamme märkää sellua, ja loogisesti paras paikka olisi sellutehtaan seinän takana. Olemme myös oman aikataulumme kanssa liikkeellä melkein samassa aikataulussa, ja jos pystyisimme vaikuttamaan sellutehtaan suunnitteluun, siitä seuraisi todennäköisesti kaikenlaisia etuja, Ture sanoo.

Elastopoli päättää komposiittitehtaansa sijainnista ensi vuonna.

Metsä Fibre: Tehdassuunnittelu etenee

Metsä Fibre on tekemässä Äänekosken sellutehtaaseen Suomen kaikkien aikojen suurinta teollista investointia.

– Tehtaan valmistelu edistyy suunnitelmien mukaan, eli tänä keväänä meillä pitäisi olla valmius päättää investoinnista, sanoo Metsä Fibren toimitusjohtaja Ilkka Hämälä.

Metsä Fibre odottaa nyt aluehallintovirastolta ympäristölupaa ja käy neuvotteluja laitevalmistajien kanssa.

– Keskustelemme myös poliittisten päättäjien kanssa julkisen puolen hankkeiden edistymisestä. Keskeisenä siellä ovat logistiikkahankkeet, Hämälä toteaa.

15:43 artikkelia korjattu. Aikaisemmin artikkelissa luki, ettei Flaxwood tekisi enää valmiita kitaroita.