Terveydenhoitaja: Kiltit tytöt voivat altistua syömishäiriölle

Jos nuori jättää herkut ja liikkuu paljon, kyseessä voi olla syömishäiriö. Pahimmillaan sairaus on hengenvaarallinen.

terveys
Nuori nainen vaa'alla
Comstock

Valtaosa tamperelaisen terveydenhoitajan Anneli Lempisen kohtaamista syömishäiriöistä ilmenee paino-ongelmina. Tampereen Yhteiskoulun lukiossa työskentelevän Lempisen mukaan osa opiskelijoista on yksinkertaisesti liian laihoja.

– Tilanne alkaa usein siitä, että nuori alkaa syödä terveellisesti ja harrastaa paljon liikuntaa. Tämä on tietysti terveellinen elämäntapa, mutta siihen voi liittyä syömisen vähentäminen tai jopa valehtelu aterioiden määrästä, Anneli Lempinen huokaa.

Syömishäiriö on yleensä tyttöjen tai naisten sairaus. Suomessa tehdyn tutkimuksen mukaan joka kymmenes tyttö kärsii syömishäiriön oireista nuoruusiän aikana.

Syytä ei tiedetä

Anneli Lempisen mukaan ongelmien aiheuttajaa ei tarkasti tunneta. Tilastojen mukaan valtaosa sairastuneista toipuu; vakavimmillaan anoreksia voi olla hengenvaarallinen.

Tampereen Yhteiskoulun terveydenhoitaja Anneli Lempinen
Syömishäiriöt ovat tuttuja terveydenhoitaja Anneli LempiselleMatti Vikman / Yle

– Kokemukseni mukaan laihuushäiriöistä kärsivät ovat yleensä hyvin kilttejä tyttöjä. He eivät osoita mieltään, mutta vaativat sen sijaan itseltään aina täydellisiä suorituksia. Sitä ei kuitenkaan tiedetä, mikä sairauden lopulta laukaisee, Anneli Lempinen sanoo.

Syömishäiriö on pitkäkestoinen sairaus. Lempisen mukaan parantuminen kestää keskimäärin seitsemän vuotta.

Ole jämäkkä ja lempeä

Anneli Lempinen kehottaa vanhempia tai kavereita ottamaan yhteyttä terveydenhoitajaan, jos lapsen tai ystävän tilanne huolettaa.

– Kouluterveydenhoitaja on ihminen, jonka luo nuoren on yleensä helppo tulla ja käsitellä asiaa. Toisaalta vanhempien kannattaa ottaa asia suoraan puheeksi nuoren kanssa. Vanhempi voi myös ilmoittaa, että aikoo ottaa yhteyttä terveydenhoitajaan, Anneli Lempinen toteaa.

– Nuoret tarvitsevat jämäkkää mutta lempeää hoitoa, koska he ovat itseään kohtaan niin vaativia. He syyllistävät itseään joka asiasta ja rankaisevat itseään tällä syömättömyydellä. Tällöin on parempi kannustaa ja olla tarvittaessa tiukkakin, Anneli Lempinen painottaa.