Pegida-väki vannoo jatkavansa marsseja maahanmuuttoa vastaan

Dresdenissä esiteltiin liikkeelle ohjelma, jossa vaaditaan Saksalta muun muassa lisää rahaa poliiseille ja Venäjän-politiikan muutosta.

Ulkomaat
Lutz Bachmann (vas.) ja Kathrin Oertel (oik.) Dresdenissä järjestetyssä tilaisuudessa 19. tammikuuta.
Lutz Bachmann (vas.) ja Kathrin Oertel (oik.) Dresdenissä järjestetyssä tilaisuudessa 19. tammikuuta.Arno Burgi / EPA

Saksan maahanmuuttovastaisen Pegida-marssien järjestäjät ovat osoittaneet aiempaa kiinteämpää organisoitumista järjestämällä ensi kertaa lehdistötilaisuuden ja esittelemällä liikkeelleen kuusikohtaiseksi tiivistetyn ohjelman aiemman laajan vaatimusluettelon sijaan.

Dresdenissä järjestetyssä tilaisuudessa Pegidan johtaja Lutz Bachmann sanoi, että marsseja jatketaan ensi maanantaina. Tällä viikolla maanantaimarssi Dresdenissä jätettiin järjestämättä terrorismin pelossa.

Pegidaa Bachmannin lisäksi lehdistötilaisuudessa edustaneen Kathrin Oertelin mukaan liike ei enää suostu luopumaan kokoontumisoikeudestaan ja sananvapaudestaan.

Kolme kuukautta sitten muodostettu Pegida eli "Isänmaalliset eurooppalaiset lännen islamisoitumista vastaan" -liike on kerännyt mielenosoituksiinsa enimmillään 25 000 ihmistä. Dresdenin poliisi kielsi viime maanantaina kaikki kokoontumiset kaduilla, koska Pegidan johtoon ja ennen kaikkea Bachmanniin kohdistui poliisin mukaan konkreettinen uhka

Pegida sanoo torjuvansa uusnatsit

Sekä Bachmann että Oertel vakuuttivat lehdistötilaisuudessa, ettei Pegidaa on suunnattu ulkomaalaisia tai islamia vastaan, vaan kohteena on islamisaatio. He sanoivat, etteivät hyväksy marsseilla huudeltuja rasistisia herjoja tai kylttejä, joissa islam on rinnastettu syöpään.

Myöskään uusnatsit eivät ole heidän mukaansa tervetulleita marsseille. Valtaosa marssijoista on kansalaisia, joita kyllästyttää nykyinen politiikka, he sanoivat.

Esittelemässään ohjelmassa he vaativat Saksaa ottamaan vastedes maahan kokeneita ammattilaisia pakolaisten sijaan ja lisäämään integraatioponnisteluja.

Islamistit ja uskonnolliset fanaatikot on karkotettava iäksi, kansanäänestyksiä tulee lisätä, poliisille on lisättävä rahoitusta, ja ulkopolitiikassa on lopetettava sodan lietsominen Venäjää vastaan, kuuluivat Bachmannin ja Oertelin muut pääkohdat.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset