"Pysy rauhallisena, et voi kääntyä takaisin" – video

Ebola-alueille lähteviä vapaaehtoisia koulutetaan Hollannissa suomalaisvoimin. Kävimme seuraamassa, miten ebolahoitajat valmistautuvat edessä olevaan koettelemukseen.

Ulkomaat

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Ebolahoitajat suojautuvat kuoleman kosketukselta

Tule mukaan matkalle, jolla et ole ennen ollut. Matkalle, jolle useimmat eivät edes halua lähteä. Lääkärit ilman rajoja -järjestö on toiminut ebola-alueilla 1970-luvulta lähtien. Se on suurin yksittäinen avustustoimija Länsi-Afrikassa. Yle Uutiset oli paikalla, kun ebola-alueelle lähdössä olevia vapaaehtoisia koulutettiin Amsterdamissa tammikuun alussa.

Teksti: Erja Tuomaala. Kuvat: Mårten Lampén ja EPA. Grafiikka: Stina Tuominen. Tekniikka: Ville Juutilainen. Tuottaja: Mikko Naalisvaara. Julkaistu 21.1.2015.

Kanadalainen Diana Richardson on vesi- ja jätehuoltoalan ammattilainen. Hän on lähdössä vapaaehtoistyöntekijäksi ebola-alueelle Länsi-Afrikkaan.

Liki kaksi kolmasosaa menehtyy

  • Ebolatartunnan on tähän mennessä saanut lähes 21 000 ihmistä. Tautiin on kuollut runsaat 8 200.
  • Valtaosa tapauksista on ollut Länsi-Afrikassa.
  • Verenvuotoa ja kuumetta aiheuttavan taudin kuolleisuus on 60 prosenttia.
  • Tartunta leviää sairastuneen ruumiineritteistä.
  • Sairastuneita hoitajia on 820, kuolleita 488.

Lääkärit ilman rajoja -järjestön (MSF) komennus on Dianalle neljäs. Aiempaa kokemusta vapaaehtoistyöstä on kertynyt Keski-Afrikan tasavallasta, Tšadista ja Etelä-Sudanista. Perustelut lähtemiselle ovat selvät.

– Minulla on taitoja, joita siellä tarvitaan. Tarve on niin suuri, hän sanoo.

Tautialueelle lähteminen ei häntä pelota.

– Hermoja raastavaahan alueella on, mutta MSF:n ohjeisto on selkeä. Uskon, että ongelmia ei tule, kun tarkkailemme toistemme vointia ja katsomme, ettei kollega ole liian väsynyt, hän kertoo.

Diana sanoo perheensä olevan luonnollisesti hieman huolissaan, mutta luottavan hänen arvostelukykyynsä. Winnipegistä kotoisin oleva nainen on niin innostunut avustustyöstä, että palaa pätkätöihin rahoittaakseen komennuksiaan.

Diane Richardson
Lääkärit ilman rajoja -järjestön vapaaehtoistyöntekijä Diane Richardson kertoo, että ebolahoitajat noudattavat työskentelyssään tiukkoja ohjeita ja sääntöjä.

Diana Richardson on nähnyt työssään suurta kärsimystä ja kuolemaa.

– Sudanissa tein työtä vainajien valmistelun parissa. Osallistuin parin kuukauden aikana 150 ihmisen hautaamiseen. Paras tapa selviytyä on kääntää ajatukset pois. Se myös tarkoittaa, että takaisin kotiin tultua tunteet palaavat ja kaikki on käytävä läpi.

Ohjeet ovat selkeät. Ongelmia ei tule, kun tarkkailemme toistemme vointia.

– Diana Richardson

Diana kertoo, että joskus on vaikea pysyä kärsivällisenä, kun perhe ja ystävät elävät päivästä toiseen niin erilaisten asioiden kanssa ja valittavat kaikesta turhanpäiväisestä. Se kuitenkin auttaa, kun tajuaa, että jokainen puhuu heille tärkeistä asioista.

Kynsienlakkaus auttaa kaaoksessa

Diana sanoo, että vaikka työnkuvat kerrotaan etukäteen, ne muuttuvat usein monin tavoin kentälle saapuessa.

– Työni on mutaista ja likaista, ja toimin miesporukassa. Kun sitten saan vapaata, feminiini puoleni korostuu: laitan kasvonaamion, lakkaan kynnet, oleilen itsekseni, hän kertoo.

Hänen mukaansa pienet asiat auttavat jaksamaan. Myös huumorintajua ja joustavuutta täytyy olla.

Diana odottelee lähtöä Amsterdamista tammikuun aikana. Tähän saakka hän on saanut pitää tärkeän asusteensa, nenäkorun.

– Saa nähdä, kuinka käy nyt, Diana aprikoi.

Diana Richardson osallistui tammikuun alussa Amsterdamissa koulutustilaisuuteen, jossa vapaaehtoiset harjoittelivat potilaiden hoitamista kuten oikealla ebolaklinikalla. Yle Uutiset pääsi seuraamaan koulutusta paikan päällä.

Ebolahoitajan suojavarustus maksaa noin 40 euroa. Esimerkiksi haalarit ja sisähansikkaat ovat kertakäyttöisiä.

Haalarit

Haalarit suojaavat työntekijää, näin vältytään ruumiineritteiden välittämältä mahdolliselta tartunnalta.

Suojalasit

Ebola tarttuu usein suun tai silmien kautta. Lasit estävät hoitohenkilökuntaa pyyhkäisemästä silmiään heidän koskettuaan tartunnan saanutta potilasta. Lasit suojaavat myös ruumiineritteiltä.

Kasvomaski

Ebola ei tartu ilmasta, mutta eritteet voivat roiskua. Maskin kanssa hengittäminen ja puhuminen on työlästä, mutta sen käyttö on tehokkaan suojan kannalta pakollista.

Kahdet käsineet

Työntekijät suojautuvat kaksilla käsineillä. Ne maksavat muutaman euron pari.

Esiliina

Esiliina suojaa varsinaista haalaria. Vatsanseudulle kertyy eniten eritteitä.

Saappaat

Raskaat saappaat suihkutetaan kantapäistä terään. Ne ovat yleensä väljät ja sen vuoksi helppo laittaa jalkaan hankalan pukeutumisen aikana.

MSF:n koulutuskoordinaattorina toimiva suomalainen sairaanhoitaja Piia Laitiainen kouluttaa kansainvälistä ebola-alueelle lähtevien vapaaehtoisten ryhmää kevään ajan Hollannissa. Ensikertalaiset eivät töihin pääse.

– Sinänsä henkilöstöpulaa ei ole ja halukkaita on riittänyt, Laitiainen kertoo.

Hänen mukaansa rauhallisuus ja järjestelmällisyys ovat tärkeitä ominaisuuksia ebola-alueelle töihin lähtevillä. Hätiköinti ei sovi ebolahoitajalle.

Paine näkyy kireytenä

Laitiainen kertoo, että vapaa-aikana henkilökunta pitää yllä yhteishenkeä.

– Meillä on lupa liikkua asumuksemme ulkopuolella. Toreja ja suuria väenkokouksia pitää välttää, mutta muuten käymme kävelyllä ja lenkillä. Lueskelemme, kuuntelemme musiikkia, hän kuvailee.

Kollegoista pidetään huolta monin tavoin. Kun jollain alkaa pinna kiristyä, sen huomaa.

– Ihminen hermostuu helpommin, eikä pysty keskittymään. Tilanne on sama kuin muuallakin. Sen tosin yleensä stressaantunut itsekin tiedostaa ja tulee puhumaan.

Toisille myöntäminen on helpompaa kuin toisille.

Kun komennus sitten jossain vaiheessa päättyy, on tärkeää käydä kokemuksia yhdessä läpi. Sekä fyysisen kunnon tarkastaminen että henkisen hyvinvoinnin arviointi ovat kaikille pakollisia, Laitiainen kertoo.

Valitse maa:
Koko maailmassa 20 754 tapausta, 8 232 kuolemaa. Lähteet: WHO, ECDC, tilanne 16.1.2015