1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Idänkaupan konkari uskoo Venäjän kaupan uuteen nousuun

Venäjän kauppa on takkuillut jo pitkään. Se on nakertanut monen vientiyrityksen uskoa naapurimaan markkinoihin. Yli neljä vuosikymmentä idänkauppaa tehnyt seinäjokelainen kenkätehdas Janita lomauttaa parhaillaankin väkeään vientivaikeuksien vuoksi. Suutari Jari Salmi ei kuitenkaan hetkeäkään epäile, etteikö uusi nousu olisi jälleen edessä.

Kuva: Päivi Rautanen/Yle

Seinäjokelainen kenkätehdas Janita on Suomen suurin naisten muotijalkineiden valmistaja – kaiken kaikkiaankin yksi harvoista jäljellä olevista kotimaisista kenkätehtaista. Yrityksen tuotannosta 80-90 prosenttia menee vientiin ja tuosta osasta reilusti yli puolet Venäjälle.

Janitalla on kokemuksia sekä neuvostokaupasta että Venäjän markkinoista, sillä vuonna 1959 perustettu yritys lähti idänkaupoille jo 1970-luvun alkupuolella. Yli neljän vuosikymmenen aikana Janita on kokenut monet idänkaupan aallonharjat ja -pohjat.

Usko omaan tuotteeseen

Toimitusjohtaja Jari Salmen usko itänaapurin kanssa tehtävään kauppaan ei ole horjunut, vaikka nykyinenkin alamäki on kiusannut yritystä jo syksystä 2013 lähtien.

– Meillä on iso naapuri, missä on iso tarve kengistä. He ymmärtävät hyvän laadun päälle. Kun me osaamme tehdä hyvännäköisiä ja laadukkaita naisten saappaita ja kävelykenkiä, niin niillä on varmasti olemassa vientimarkkinat, Jari Salmi uskoo.

– Vahva usko omaan tavaraan, jonka tunnet hyvin, helpottaa kauppamiestä matkalla, neljännen polven suutari neuvoo.

"Pian tulee taas kiire"

Janitassa on totuttu idänkaupan notkahduksiin. Niitä on tullut ja mennyt.

– Niitä tuntuu olevan määräajoin. Jos tämä olisikin ensimmäinen kerta, voisi olla vähän aikaa ihmeissään. Jokaisen kokemamme aallonpohjan jälkeen on aina tullut se nousukausi. Uskon, että tämäkin jonain hetkenä päättyy ja sitten taas tulee mahdoton kiire, Jari Salmi ennustaa.

Pelkkä odottelu ei auta – pitää toimia

Jari Salmen mukaan nyt ei auta odottelu. Vientikaupan virvoittamiseksi pitää toimia.

– Yhteistyö on avainsana. Emme saa jäädä odottamaan ihmettä tapahtuvaksi, vaan yhdessä venäläisten asiakkaiden kanssa yritämme löytää ratkaisuja siihen, miten voisimme jatkaa venäläisten naisten kengittämistä, Jari Salmi sanoo. Venäläiset kuluttajat ovat juuri nyt varovaisia ruplan heikon kurssin ja maan energiaongelmien vuoksi.

Suutari pysyköön lestissään

Kauppamatkoillaan pohjalainen yrittäjä on huomannut, että myös Euroopan unionin nykyinen Venäjän vastainen pakotepolitiikka nousee keskustelupöytiin.

– Kyllä se nousee ja aika voimakkaasti. Kommentit ovat lisääntyneet, suutari sanoo ja pitää suunsa supussa.

– Olemme nähneet, että politikointi ei sovi suutarille. Keskitymme kaupantekoon ja kengänvalmistukseen. Suutari pysyköön lestissään, Jari Salmi kuittaa.

Janita pysyy siellä, missä jalat palelevat

Vaikka Venäjän kauppa nilkuttaa, Janita ei ole laajentanut vientimaidensa listaa. Ei siitäkään huolimatta, vaikka esimerkiksi Italia ottaisi mielellään eksoottisena pitämiään suomalaiskenkiä myyntiin.

– Meidän erityisosaamista tarvitaan alueilla, missä jalat palelevat ja missä tarvitaan hyvälaatuisia jalkineita. Osaamisemme tulee esiin nimenomaan Venäjällä, missä ilmasto on ailahtelevainen.

– Haluamme tehdä työmme hyvin olemassaolevilla markkina-alueilla, emmekä halua kasvattaa vientimaiden lukumäärää. Paljon on vielä tekemistä. Tiedän Venäjällä kulkevan vielä naisia muissakin kengissä kuin Janitan kengissä, Jari Salmi toteaa.