1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Uusi kalastusasetus lopettaisi kalastuskisoja – hauen ylämitaksi 90 senttiä

Maa- ja metsätalousministeriön luonnos uudeksi kalastusasetukseksi on herättänyt keskustelua varsinkin vapaa-ajan kalastajien keskuudessa. Varsinkin hauen ja kuhan ylämitat ovat aiheuttaneet kysymyksiä.

Kuva: Timo Nykyri / Yle

Maa ja metsätalousministeriöstä myönnetään, että luonnos uudeksi kalastusasetukseksi lähti lähti julkisuuteen keskeneräisenä. Eniten keskusteluttava asia on ollut hauen ja kuhan ylämitta ja kolmen kalan saalisrajoitukset.

– Tämä on hyvin keskeneräinen työ, aivan alustava, kertoo kalastusneuvos Eija Kirjavainen Maa- ja metsätalousministeriöstä.

Ihmiset ovat olleet kummissaan, varsinkin haukirikkaitten vesien äärellä.

– On ihan ymmärrettävää, että ihmiset ovat pelästyneet. Näyttää siltä, että on tarve keventää tätä, sanoo Kirjavainen viitaten pyyntikalojen ala- ja ylämittoihin ja saalisrajoituksiin.

Hauen alamitaksi on ehdotettu 45cm ja ylämitaksi 90 cm. Asiasta on keskusteltu useiden tahojen kanssa.

–  Monet ovat pitäneet alamittaa tarpeettomana. Jotkut ovat sitä mieltä, että ylämitta olisi kuitenkin hyvä.

Suurten haukien pyyntikieltoa perustellaan kannan säilymisellä.

– On tutkimustuloksia, että isot yksilöt tuottavat enemmän ja parempilaatuisia jälkeläisiä, perustelee Kirjavainen.

Uistelukisat loppuisivat siihen

Joshauen 90 cm ylämitta ja suunniteltu kolmen kalan saalisrajoitus otetaan käyttöön, se pistää kalastuskilpailujen järjestäjän miettimään.

Isot yksilöt tuottavat enemmän ja paremman laatuisia jälkeläisiä.

Eija Kirjavainen

– Kyllä vetouistelukilpailut käytännössä loppuisivat kokonaan, miettii Oulunseudun vetouistelijat ry:n puheenjohtaja Tommi Tiltti.

Yhdistys on järjestänyt Haukikisoja Oulujärvellä. Kisa on ollut useina vuosina saalismääriltään suurin maassamme, viikonlopun kokonaissaalis on kohonnut usein yli 8 000 kiloon. Kolmen kalan saaliskiintiö pistää uistelijan hymähtämään.

– Kolme haukea saat Oulujärvellä kolmen minuutin aikana, kehuu kokenut vetouistelija.

Lohikalojen suojelulle riittää ymmärrystä vetouistelupiireissä. Myös hauen ja kuhan suojelu saavat siunauksen tietyissä tapauksissa.

– Jos on tällaisia järviä, missä on vähän kuhaa ja  haukea, kalastuskunnan velvollisuus on niitä suojella, toteaa Tiltti.

Järviä ja vesistöjä on monenlaisia, se tiedetään myös maa- ja metsätalousministeriössä.

– Suomi on iso maa. Se mikä toimii Kotkassa, ei välttämättä toimi Kittilässä, myöntää Kirjavainen ja huokaa vaikea tehtävän edessä.