Aleksanteri Suuren aikaisen löydön tutkimukset jatkuvat: Haudassa vauva ja neljä aikuista

Kreikasta löytyneessä poikkeuksellisen isossa haudassa lepäsi ensitoiveissa Aleksanteri Suuren sukua. Tutkimusten mukaan niin ei ole, mutta luu- ja esinelöydöillä on yhä paljon kerrottavaa.

Arkeologit työskentelemässä Pohjois-Kreikassa Amfipolisissa.
Videolla näkyy, miten arkeologit suorittavat kaivauksia Amfipolisisin alueella sekä muun muassa löydettyjä kuiden palasia, joista osassa näkyy teräaseen jälkiä.

Kreikkalaisesta Aleksanteri Suuren hallinnon aikaisessa haudasta on löytynyt ainakin viiden ihmisen luut. Vainajien joukossa on vastasyntynyt, kertoo Kreikan kulttuuriministeriö.

Vauvan lisäksi luiden on todettu kuuluneen yli 60-vuotiaalle naiselle ja kahdelle 35–45-vuotiaalle miehelle. Yksi vainajista haudattiin tuhkattuna, joten hänen sukupuolensa vaatii lisäselvityksiä. Toisen miehen rinnassa on merkkejä kuolettavista vammoista, jotka hän lienee saanut veitsestä tai tikarista.

Pohjois-Kreikassa Amfipolisissa sijaitseva hauta on peräisin noin vuosilta 300–325 ennen ajanlaskumme alkua. Se on suurin Kreikasta koskaan löydetty hauta.

Viimekesäinen löytö herätti suurta huomiota ympäri maailman, koska tutkijat pohdiskelivat, voisiko haudassa levätä joku Aleksanteri Suurelle läheinen aikalainen, ehkä peräti hänen vaimonsa Roxana tai äitinsä Olympias, ellei suorastaan soturikuningas itse.

Alkujaan uskottiin, että luut kuuluivat yhdelle ihmiselle, mutta maanantaina kerrottiin, että 550 löydetystä luunkappaleesta 157:n voitu todeta kuuluvan viidelle yksilölle. Osa on todettu eläinten, muun muassa hevosen, luiksi.

DNA-näytteet kertoisivat lisää

Ympärysmitaltaan lähes puolen kilometrin kokoinen hautakammio oli kaivettu kallion kylkeen. Luiden lisäksi kammiosta on löytynyt sfinksi- ja naisveistoksia, taidokkaita mosaiikkeja sekä kolikoita, joissa on Aleksanteri Suuren kuva.

Haudan paikka tunnettiin antiikin aikana, vaikka sijainti sittemmin unohtuikin, ja ryöstäjien uskotaan käyneen kammiossa useita kertoja. Tutkijoiden mukaan luiden kunto viittaa siihen, että ryöstäjät ovat siirrelleet ruumiita.

Jatkotutkimuksissa yritetään selvittää, olivatko vainajat sukua keskenään. Hampaiden puuttuminen ja kalloluiden vähäisyys kuitenkin haittaavat DNA-näytteiden saantia.