1. yle.fi
  2. Uutiset

Helsingin asuntokauppa piristyi yllättäin – ensiasunnon ostajat liikekannalla

Normaalisti asuntokaupan kannalta hiljaisen joulukuun aikana myytiin enemmän asuntoja kuin edellisvuonna. Kiinteistövälittäjät uskovat nousun jatkuvan, sillä nyt on liikkeellä erityisesti ensiasunnon ostajia.

Kotimaan uutiset
Remontoitu kerrostaloasunnon keittiö
Laura Valta / Yle

Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton mukaan viime joulukuussa Helsingissä vaihtoi omistajaa ainakin 600 käytettyä asuntoa. Luvussa ovat mukana suurimpien kiinteistövälittäjien tekemät kaupat, joten todellinen luku lienee hieman suurempi.

Vuoden 2013 joulukuussa kauppoja tehtiin 543. Kiinteistövälittäjien mukaan asuntonäytöissä käy kova vilinä.

– Sen tyyppisissä kohteissa, joissa on ollut 0–2 kävijää per asuntoesittely, niin nyt ollaan siellä 5–6 kävijän suuruusluokassa, kuvailee Huoneistokeskuksen toimitusjohtaja Antti Asteljoki.

Yhtä selkeää syytä asuntokaupan vilkastumiseen kiinteistövälittäjät eivät osaa mainita.

– Me ollaan pitkään puhuttu patoumasta. En väitä, että padot olisivat rävähtämässä auki mutta pientä tihkumista on havaittavissa. Sitten toisaalta pankit ovat höllentäneet lainan ehtoja ensiasunnon ostajille, Asteljoki pyörittelee.

Asteljoki mainitsee syyksi myös ensiasunnon ostajille tarkoitetut ASP-lainat, eli eli valtion tukemat asuntolainat. Uusi lakimuutos on höllentänyt lainansaannin ehtoja esimerkiksi niin, että sitä voivat hakea vanhimmillaan 39-vuotiaat, aiemman 30-ikävuoden rajoituksen sijaan.

Lähtevätkö neliöhinnat viimein laskuun?

Sattumaa tai ei, myös asuntojen hinnat ovat alkaneet laskea. Tilastokeskuksen mukaan vanhojen kerros- ja rivitaloasuntojen neliöhinnat laskivat viime lokakuusta marraskuuhun 1,6 prosenttia pääkaupunkiseudulla ja muualla Suomessa 1,8 prosenttia.

Tällä hetkellä osakeasunnon neliöhinta on Helsingissä keskimäärin 4000 euron hujakoilla.

Asuntokuplan poksahtamista ei silti kannata ennustaa, sanoo Kiinteistön­välitys­alan Keskusliiitto KVKL:n toimitusjohtaja Jukka Malila.

– Laskevan hintakehityksen vaikutukset riippuvat kehityksen syklistä. Esimerkiksi marras- ja tammikuun välillä asuntojen hinnat voivat laskea markkinoiden vuotuisen normaalin kausivaihtelun syklin puitteissa. Tällaisessa tapauksessa nykytilanne Helsingin asuntokaupassa ei välttämättä olisi muuttumassa nykyiseen verrattuna kauppamäärällisesti oleellisesti heikompaan, joskaan ei myöskään oleellisesti vilkkaampaankaan suuntaan, Malila toppuuttelee.

Lue seuraavaksi