Tšetšeniassa sadattuhannet osoittivat mieltään Charlie Hebdoa vastaan

Vastaavalle mielenilmaukselle ei annettu lupaa Moskovassa. Venäjä arvioi koolla olleen tänään jopa 800 000 ihmistä. Se olisi 60 prosenttia Tšetšenian väkiluvusta.

Pariisin isku
Satojatuhansia mielenosoittajia Groznyissa Charlie Hebdon -vastaisessa mielenosoituksessa.
Tšetšeniassa Groznyissa sadattuhannet osoittivat mieltään tänään maanantaina ranskalaista satiirilehti Charlie Hebdoa vastaan.

Tšetšeniassa Groznyissa sadattuhannet ihmiset ovat osoittaneet mieltään tänään maanantaina ranskalaista satiirilehti Charlie Hebdoa vastaan.

– Jos on tarpeen, olemme valmiita kuolemaan estääksemme niitä, joiden mielestä profeetan nimen voi häpäistä, Venäjään kuuluvan tasavallan presidentti Ramzan Kadyrov puhui mielenosoittajille.

Useita kertoja pilakuvia profeetta Muhammedista julkaisseeseen lehteen tehtiin terrori-isku tammikuun alussa. Siinä kuoli 12 ihmistä.

Groznyin mielenilmaus näytettiin valtiontelevisiossa, mikä on merkki siitä, että sillä oli presidentti Vladimir Putinin tuki. Vastaavalle mielenilmaukselle ei annettu lupaa Moskovassa.

Venäjän sisäministeriön mukaan mielenosoitukseen olisi osallistunut 800 000 ihmistä. Jos näin oli, koolla oli 60 prosenttia kaikista tšetšeeneistä. Esimerkiksi uutistoimisto Reutersin silminnäkijän mukaan paikalla oli useita satojatuhansia ihmisiä. Paikalle odotettiin muslimeja myös muualta Pohjois-Kaukasiasta. Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan on yleistä, että esimerkiksi opiskelijoita ja valtion työntekijöitä pakotetaan osallistumaan mielenosoituksiin tai heille maksetaan siitä.

Kadyrov osoittaa uskollisuuttaan Putinille

Venäjän tiedotusvälineitä valvova Roskomnadzor kommentoi perjantaina, että pilakuvia profeetta Muhammedista julkaisevat lehdet toimivat lain ja eettisten normien vastaisesti.

Venäjä on pahoitellut Pariisin terrori-iskua ja ulkoministeri Sergei Lavrov osallistui Pariisissa järjestetylle marssille kuten useiden muiden maiden johtohahmot.

Ramzan Kadyrov puolestaan on tehnyt Tšetšeniasta eräänlaisen malliesimerkin siitä, kuinka olla uskollinen Putinille. Kymmenettuhannet siviilit saivat surmansa kahdessa Tšetšenian sodassa 1990- ja 2000-luvulla, joissa Venäjä yritti nujertaa alueen separatistiliikkeen.

Charlie Hebdoa vastaan on protestoitu tänään myös Iranissa. Siellä sadat ihmiset kokoontuivat Ranskan lähetystön liepeillä Teheranissa. Osa protestoijista vaati, että lähetystö on suljettava. Mielenosoittajat polttivat Yhdysvaltain ja Israelin lippuja.

Iran on tuominnut iskun Charlie Hebdo -satiirilehteen. Se on kuitenkin myös arvostellut iskun jälkeen julkaistun lehden kantta, jossa profeetta Muhammed pitelee kylttiä, jossa lukee Je suis Charlie. Lauseella on muun muassa puolustettu sananvapautta ja osoitettu solidaarisuutta.

Lähteet: AP, AFP, Reuters