1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Bardarbunga purkautunut Islannissa jo lähes viisi kuukautta – video

Islannin Bardarbunga-tulivuori on purkautunut jo lähes viiden kuukauden ajan. Tulivuoresta purkautunut laavakenttä peittää alleen jo 85 neliökilometrin alueen. Se näkyy selkeästi jopa satelliittikuvissa.

Ulkomaat
Bardarbunga-tulivuoren kraatteri Holuhraunin laavakentällä.
Islannin Bardarbunga-tulivuori on purkautunut jo lähes viiden kuukauden ajan. Tulivuoresta purkautunut laavakenttä peittää alleen jo 85 neliökilometrin alueen. Tammikuun 10. päivä kuvatulla videolla näkyy selvästi purkauksen muodostama monta kymmentä metriä korkea kraatteri.

Bardarbunga-tulivuoren purkaus Islannissa on jatkunut jo lähes viisi kuukautta. Tulivuoresta valunut laava peittää alleen jo 85 neliökilometrin laajuisen alueen. Laavakenttä peittäisi alleen muun muassa yli kolmasosan Helsingin maapinta-alasta.

Maanjäristykset Bardarbungan alueella alkoivat elokuun puolivälissä ja varsinainen purkaus alkoi kuun lopussa. Suurimmat purkausaukot sijaitsevat varsinaisesta Bardarbungan tulivuoresta pohjoiseen Holuhraunin laavakentällä.

Joitakin päiviä purkauksen alettua asiantuntijat kuvailivat purkausta ”kääpiömäiseksi” ja totesivat, että se saattaisi olla samanlaisena jatkuessaan ohi muutamassa päivässä. Tuolloin kuitenkin pelättiin mahdollista jäätikönalaista purkausta, joka aiheuttaisi hyökytulvia. Itse Bardarbungan tulivuori sijaitsee Vatnajökullin jäätikön alla ja Holuhraunin laavakenttä vain vähän matkan päässä siitä.

Purkauksen muodostama kraatteri on nyt 80 metriä korkea, sata metriä leveä ja joitakin satoja metrejä pitkä. Laavakentän paksuus on jopa yli kymmenen metriä. Viime viikkojen ajan 800-asteista laavaa on virrannut tulivuoresta 50-70 kuutiometriä sekunnissa, mikä on kuitenkin vähemmän kuin purkauksen alkuvaiheessa.

Laava ehkä muuttamassa suuntaansa

Viranomaiset ovat toistuvasti varoittaneet tulivuoren syöksemistä myrkyllisistä kaasuista ja tuhkasta, mutta viime päivinä tilanne ei ole ollut kovin paha. Suurin osa kaasuista kulkeutuu nopeasti merelle ja lisäksi kylmä sää helpottaa tilannetta. Viranomaiset kuitenkin seuraavat tilannetta jatkuvasti.

Viime päivinä on myös saatu merkkejä siitä, että laavavirta saattaisi muuttaa suuntaa koillisesta luoteeseen.

Viranomaisten mukaan tulivuori osoitti joitain merkkejä rauhoittumisesta vuodenvaihteen tienoilla, mutta alueella tapahtuu edelleen jopa kymmeniä maanjäristyksiä päivittäin. Voimakkaimmat järistykset ovat voimakkuudeltaan lähes 5 magnitudiasteikolla ja niitä tapahtuu jopa useita päivässä.

Asiantuntijoiden mukaan merkit purkauksen rauhoittumisesta eivät kuitenkaan tarkoita sitä, että purkaus loppuisi nopeasti.

Holuhraunin laavavirta on Islannin suurin sitten 1700-luvun lopulla tapahtuneen Laki-tulivuoren purkauksen jälkeen. Tuolloin purkaus surmasi viidenneksen Islannin väestöstä.

Nasan 18. tammikuuta otetussa satelliittikuvassa Bardarbungan purkauksen synnyttämä laavakenttä näkyy selvästi.
Nasan 18. tammikuuta otetussa satelliittikuvassa Bardarbungan purkauksen synnyttämä laavakenttä näkyy selvästi.Nasa / Islannin ilmatieteen laitos

Lähteet: Yle Uutiset, Reuters

Lue seuraavaksi