1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Guardian: Brittitiedustelu on urkkinut useiden medioiden sähköposteja

Sanomalehti The Guardianin mukaan tiedustelu- ja turvallisuuspalvelu GCHQ kaappasi kaikkiaan 70 000 sähköpostia kymmenessä minuutissa marraskuussa 2008.

Ulkomaat

Ison-Britannian tiedustelu- ja turvallisuuspalvelu GCHQ on kaapannut johtavien britti- ja amerikkalaismedioiden toimittajien sähköposteja, sanomalehti The Guardian (siirryt toiseen palveluun) paljastaa. Se perustaa tietonsa tietovuotaja Edward Snowdenin dokumentteihin.

GCHQ on vakoillut yleisradioyhtiö BBC:n, uutistoimisto Reutersin, tv-kanava NBC:n ja sanomalehtien The Guardian, New York Times, Le Monde, The Sun ja Washington Post toimittajien viestejä. Viestit on säästetty, niitä on luettu, ja niitä on myös levitetty tiedustelu- ja turvallisuuspalvelun sisäisessä intranetissä.

The Guardianin mukaan sähköposteja on käytetty kokeena järjestön analysointikyvystä. GCHQ:n turvallisuusarvioijat ovat listanneet tutkivia journalisteja uhkiksi, hakkerien ja terroristien ohella.

Lehden mukaan GCHQ kaappasi kaikkiaan 70 000 sähköpostia kymmenessä minuutissa marraskuussa 2008. Viestien joukossa on mainosposteja, mutta myös kirjeenvaihtoa toimittajien ja toimitussihteereiden välillä.

Lehden mukaan vastaavia kaappauksia on tehty useita. Sähköpostit on kaapattu internetin kuituoptiikkakaapeleista.

GCHQ ei ole halunnut kommentoida väitteitä lehdelle. Sen tiedottajan mukaan kaikki toiminta tapahtuu kuitekin lain puitteissa.

Lue seuraavaksi