Expressen: Ruotsidemokraattien johdossa käynnissä valtapeli

Ruotsidemokraattien puoluejohtaja Jimmi Åkesson on ollut sairauslomalla lokakuun puolivälistä lähtien. Hän on kertonut kärsivänsä loppuunpalamisesta.

Ulkomaat
Ruotsidemokraattien puoluesihteeri Björn Söder.
Ruotsidemokraattien puoluesihteeri Björn Söder saatetaan syrjäyttää paikaltaan ensi viikolla.Sveriges riksdag

Maahanmuuttovastaisen ruotsidemokraattien johdossa tuulee, sanomalehti Expressen kertoo juttusarjassaan. Puoluejohtaja Jimmie Åkesson on ollut sairauslomalla jo kolme kuukautta.

Åkessonin sijaista Mattias Karlssonia syytetään korruptiosta, sisäisistä sääntörikkomuksista ja epälojaalien puoluejäsenten uhkailusta. Yksi uhkailujen kohteista olisi puoluesihteeri Björn Söder.

Expressenin mukaan Karlsson haluaa syrjäyttää Söderin mahdollisimman pian. Söder on jo syksyllä 2013 ilmoittanut, että aikoo luopua puoluesihteerin tehtävästä. Hän on kuitenkin alkanut epäillä päätöstään.

Söder lähetti joulukuussa puolueen lehteen kirjoituksen, jossa hän totesi, että moni on ilmaissut huolensa hänen lähdöstään puoluesihteerin paikalta samaan aikaan, kun Åkesson on sairauslomalla. Hän myös ilmoitti kantavansa vastuunsa ja olevansa valmis jatkamaan tehtävässä. Söderin kirjoitus kuitenkin sensuroitiin näiltä osin.

Puoluejohtaja Jimmie Åkesson on maanantaina ilmoittanut, että puoluesihteerin vaihto ei saisi viivästyä hänen sairauslomansa vuoksi. Åkesson huomauttaa, että Söder on ilmoittanut luopuvansa tehtävästä jo syksyllä 2013. Lehti arvelee, että puolue valitsee uuden puoluesihteerin ensi viikolla.

Åkesson ilmaisee myös luottamuksensa Mattias Karlssoniin. Expressenin tietojen mukaan Karlsson olisi valmis haastamaan Åkessonin puoluejohtajan paikasta syksyllä. Åkessonin mukaan väitteet miesten välisestä kilpailusta ovat tuulesta temmattuja.

Åkesson ei kommentoi terveyttään Expressenille mitenkään, eikä kerro, milloin hän palaa hoitamaan puoluejohtajan tehtävää.