1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Kiinan talouskasvu hidastui enemmän kuin vuosiin, mutta odotettua vähemmän

Kiinan talous kasvoi viime vuonna 7,4 prosenttia. Vuoden 2014 kasvu oli hitainta 24 vuoteen. Silti kasvu ylsi korkeampaan lukuun kuin monet asiantuntijat odottivat.

Tiedot perustuvat tiistaina julkistettuihin virallisiin tilastoihin. Virallinen kasvutavoite oli 7,5 prosenttia.

Viime vuoden viimeisen neljänneksen kasvu oli 7,4 prosenttia, mikä oli sama luku kuin vuotta aiemmin.

Kasvu oli hitainta vuoden 1990 jälkeen. Tuolloin talous supistui 3,8 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Syynä olivat mm. Tiananmenin verilöylyn takia asetetut talouspakotteet.

Vaikka Kiinan talouskasvu on yhä reilusti edellä muita teollistuneita maita, tarkastellaan pientäkin kasvun hidastumista suurennuslasin kanssa.

- Täytyy tiedostaa tilanteen monimutkaisuus sekä kotimaassa että ulkomailla. Myös talouskehitys kohtaa monia haasteita ja vaikeuksia, sanoi kasvuluvut esitellyt Kiinan tilastokeskuksen johtaja Ma Jiantang.

Taustalla rakennemuutos

Kiinan johto on antanut ymmärtää, että hitaampaan talouskasvuun ollaan valmiita. Presidentti Xi Jinping on lanseerannut termin ”uusi normaali”, jolla viitataan hitaampaan kasvuun.

Kasvun hidastuminen johtuu Kiinan hallituksen mukaan talouden rakennemuutoksesta. Kiina pyrkii vähentämään talouden riippuvuutta raskaasta teollisuudesta ja suurista investoinneista, ja vahvistamaan kotimaan kulutusta.

Myös ympäristön saastuminen on osoittanut Kiinan nykyisen talousmallin kestämättömyyden. Tässäkin on jonkinlainen muutos meneillään. Samaan aikaan kun kasvu on hidastunut, tilastot osoittavat että hiilen käyttö on vähentynyt.

Talous ei kuitenkaan saisi hidastua liikaa, sillä työllisyyttä on ylläpidettävä ja köyhyyttä edelleen vähennettävä. Kuutta prosenttia on joissakin asiantuntija-arvioissa pidetty haamurajana, jonka alittaminen aiheuttaisi suurempia seurauksia kansainväliselle taloudelle ja lisäisi yhteiskunnallisten levottomuuksien vaaraa Kiinassa.