Lavastaja: "On hyväksyttävä, että tämä on hetken taidetta"

Lavasteiden elinkaari on lyhyt, ja niiden rakentajan on otettava monta asiaa huomioon. Toisaalta materiaalien pitäisi olla edullisia, toisaalta lavasteiden on kestettävä kovaakin käyttöä ja oltava turvallisia.

kulttuuri
Lavastaja Markku Hernetkoski
Eeva Pentikäinen / Yle

Teatterissa tai vaikkapa tapahtumassa käytettävät lavasteet auttavat tunnelman luomisessa. Lavastajan on kuitenkin otettava huomioon paljon muutakin kuin näyttävyys. Lavasteiden väliaikaisuus tuo työhön oman haasteensa.

– Lavasteista on saatava näyttävät pienellä budjetilla. Materiaalien on oltava edullisia tai sellaisia, että niitä voi käyttää uudestaan. Materiaaleja etsitäänkin usein erikoiskauppojen lisäksi kirpputoreilta, kertoo Katri Kuvaja.

Kuvaja on opettanut lavastusta Kainuun ammattiopistossa ja ollut lavastajana muun muassa Kajaanin harrastajateatterilla.

Tasapainottelua kestävyyden kanssa

Lavasteita tehdessä on otettava huomioon, ettei niitä välttämättä tarvita enää esitysten jälkeen, sanoo Kajaanin kaupunginteatterin lavastaja Markku Hernetkoski.

– Maalikaupassa halvimpia maaleja etsittäessä joutuu usein selittämään, ettei maalin tarvitse kestää kymmentä vuotta. Riittää, kun se pysyy sen yhden kesän seinässä kiinni.

Maalikaupassa halvimpia maaleja etsittäessä joutuu usein selittämään, ettei maalin tarvitse kestää kymmentä vuotta.

Markku Hernetkoski

Toisaalta myös turvallisuus ja kestävyys on tärkeää. Esimerkiksi kankaisiin suihkutettava palonestoaine lisää turvallisuutta, jos osana lavastusta halutaan käyttää vaikkapa kynttilöitä. Joskus tarvitaan niin järeitä lavasteita, että niiden päälle voi kiivetä. Katri Kuvajan mukaan lavasteisiin pätevät samat rakennusmääräykset kuin muihinkin rakennelmiin.

– Lavasteissa saatetaan hyppiä tai heitellä tuoleja. Siksi niiden on kestettävä kovaa käyttöä, Kuvaja sanoo.

Purkuhetkellä iskee haikeus

Katri Kuvaja kertoo, että hänen haastavin työnsä viime vuosilta oli olla mukana toteuttamassa saunalavasteita Cannes'n elokuvajuhlien Suomen messuosastolle. Kainuun ammattiopiston opiskelijat rakensivat hirsiseinän ja lauteet, ja kokonaisuus lähetettiin laivalla Ranskaan.

Jos jonkin esineen tekeminen on vaatinut paljon vaivaa ja käsityötä, siitä on haikea luopua.

Markku Hernetkoski

Kuvajan mukaan lavasteilla on iso rooli tunnelman luomisessa esitykseen tai vaikkapa tapahtumaan.

– Se on vahva tunnelman luoja. Esimerkiksi saunalavasteilla haluttiin tuoda puhtautta ja hiljaisuutta Suomen messuosastolle. Teatterissa taas lavasteet tuovat palan näytelmän maailmaa lavalle.

Lavastaja näkee työssään kättensä jäljen vain sen aikaa, kun lavasteet ovat pystyssä. Markku Hernetkoski tuntee joskus haikeutta lavasteiden purkamisen hetkellä. Lavastajan työhön tuo kuitenkin iloa itse tekeminen, oma työryhmä sekä yleisöpalaute.

– Jos jonkin esineen tekeminen on vaatinut paljon vaivaa ja käsityötä, siitä on haikea luopua. Ajan myötä siihen kuitenkin paatuu. On vain hyväksyttävä, että tämä on sellaista hetken taidetta.