1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

"Tämä on kova suonenisku" – ELY-keskusten säästöt tuntuvat erityisesti Itä- ja Pohjois-Suomessa

ELY-keskusten henkilöstösäästöjen arvioidaan tuntuvan voimakkaimmin Itä- ja Pohjois-Suomessa, sillä ELY-keskusten rooli on alueilla erilainen kuin Uudellamaalla. Pohjois-Savon ELY-keskuksesta vähennetään noin 20 työntekijää.

Kuva: Raimo Torikka / Yle

ELY-keskusten henkilöstösäästöjen arvioidaan iskevän pahiten Itä- ja Pohjois-Suomeen. Pohjois-Savosta irtisanottavien henkilöiden määrä on noin kymmenen. Lisäksi noin kymmenen eläköityvän työntekijän paikka jätetään täyttämättä.

Irtisanomisten kohdentaminen tehdään kevään aikana ja toteutetaan toukokuun loppuun mennessä. Pohjois-Savossa irtisanottavat ovat ELY-keskuksen toimintamenoista palkattuja.

– Tämä on kova suonenisku. Erityisen kovalta tämä tuntuu Itä- ja Pohjois-Suomessa, jossa ELY-keskusten rooli on erilainen kuin Uudellamaalla, Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen ylijohtaja Kari Virranta arvioi.

Ylijohtaja toteaa ELY-keskusten olevan Itä- ja Pohjois-Suomessa tärkeitä nimenomaan elinkeinoelämän kehittäjinä ja rahoituksen ohjaajina yrityksille, joiden pääomarakenne on heikompi kuin Uudellamaalla. Lisäksi vähennystarve on suuri suhteessa näiden ELY-keskusten kokoon.

Virrannan mukaan kyseessä on Helsingissä syntynyt ratkaisu.

– Meille annettiin eilen toimeenpanotehtävä. Tämä on ministeriön ratkaisu, sanoo Virranta.

ELY-keskuksia sekä työ- ja elinkeinoministeriötä koskevien yt-neuvottelujen lopputuloksena aletaan valmistella kaikkiaan enintään 220 henkilön irtisanomista. Henkilöstövähennysten taustalla on hallituksen rakennepoliittinen ohjelma.

ELY-keskusten säästötarve on kaikkiaan 33 miljoonaa euroa. Siitä pääosa päätettiin neuvotteluissa toteuttaa luonnollisen poistuman, pääosin eläköitymisen, kautta. Irtisanomisilla toteutetaan vajaa kolmannes, noin yhdeksän miljoonaa euroa. Neuvotteluiden alkaessa vähennystarpeeksi arvioitiin noin 700 työntekijän työpanos.

Määrärahat vielä auki

Irtisanottavien määrä Pohjois-Savossa voi Virrannan mukaan vielä muuttua hieman arvioidusta kymmenestä henkilöstä, koska ELY-keskusten määrärahatilanne tämän vuoden osalta on vielä avoinna.

– Jos olisi hyvä suhdanne, niin kymmenen henkilön vähennys ei oli niin paha muutos, mutta tässä tilanteessa osaajille ei välttämättä löydy ottajaa yksityiseltä puolelta, Virranta pohtii.

Pohjois-Savon ELY-keskuksen henkilöstövahvuus on ollut noin 170 henkilöä vuodenvaihteesta alkaen.

Kalataloustehtävät keskitettiin vuoden 2015 alusta kolmeen ELY-keskukseen, ja muutos toi Pohjois-Savoon noin 20 uutta työntekijää. Yritystoiminnan kehittämispalveluiden keskittäminen neljään ELYyn vei 25 työtekijää ja TEKESin muutokset noin 7 työntekijää.

Käytännössä henkilöt työskentelevät edelleen Kuopiossa, mutta työnantaja on vaihtunut.

– Tällaisia muutoksia on varmasti tulossa lisää, ja sitä voi tietysti miettiä, onko se viisasta, Virranta toteaa.