1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Yhteisöasuminen – tulevaisuuden asumismuoto?

Yhteisöasuminen lisääntyy tulevaisuudessa, uskoo asuinyhteisövalmentaja ja arkkitehti Johanna Kerovuori. Kerovuoren mukaan etenkin ikääntyvät ihmiset hyötyisivät yhdessä asumisesta. Oleellista yhteisöasumisessa on se, että asukkailla on säännöllistä yhteistä toimintaa.

Kotimaan uutiset
Mies ja nainen ottavat polttopuita
Sanna ja Miika lämmittävät taloaan polttopuilla.Eino Telkinen / Yle

Miika Hjorth asuu neljän muun kanssa samassa omakotitalossa Turussa Koroisten alueella. Talon kaikki asukkaat ovat noin kolmekymppisiä aikuisia.

– Tosi yhteisöllistä on meidän porukka. Se on hienoa, jos on tällaiset ihmiset ympärillä, joiden kanssa voi tehdä myös virheitä.

Hjorthilla yhteisöasumiskokemusta on eri paikoista, mutta nyt hän asuu paikassa, jossa viihtyy.

Tää toimii ilman, että kenenkään tarvitsee kirjoittaa sääntöjä mihinkään.

Miika Hjorth

Taloa lämmitetään pääasiassa polttopuilla. Lisäksi käytössä on kuivakäymälä ja komposti. Erilaisia työtehtäviä kommuunissa riittää. Tilojen, tavaroiden ja työtehtävien jakaminen toisten asukkaiden kanssa on sujunut ilman ongelmia.

– Tämä toimii ilman, että kenenkään tarvitsee kirjoittaa sääntöjä mihinkään. Jokaisella on oma osuus, jota hoitaa mieluusti. Palaset ovat loksahtaneet sopiville paikoille.

Samanhenkiset saman katon alle

Yhteisöllinen asuminen vaatii asukkailtaan erilaista suhtautumista asumiseen ja olemiseen. Oleellista on se, että asukkailla on säännöllistä yhteistä toimintaa, sanoo asuinyhteisövalmentaja ja arkkitehti Johanna Kerovuori.

Arkkitehti ja asuinyhteisövalmentaja Johanna Kerovuori
Asuinyhteisövalmentaja ja arkkitehti Johanna Kerovuori uskoo, että yhteisöasumisen eri muodot lisääntyvät.Eino Telkinen / Yle

– Jokaisessa yhteisössä on omat säännöt. Siinä perustamisvaiheessa luodaan oma kulttuuri, miten yhteisö toimii. Jotkut pienemmät yhteisöt voivat olla johonkin aatteeseen sitoutuneita. Enimmäkseen yhteisöön valikoituu samanhenkisiä ihmisiä, Kerovuori toteaa.

Miika Hjorthille talosta tarjottiin huonetta, kun sellainen vapautui.

– Tässä on sekä uudempia että vanhempia ystävyyssuhteita. Jonkin verran kaikki on tiedetty toisistamme jotain. Haluamme, että tämä homma täällä toimii ilman egollisia ongelmia, Hjorth kertoo.

Mummokommuuni, ratkaisu iäkkäille?

Yhteisöasumisen erilaiset asumismuodot lisääntyvät, uskoo asuinyhteisövalmentaja. Etenkin iäkkäille ihmisille yhteisöllisestä asumisesta olisi hyötyä. Ikääntyvät pystyisivät asumaan kauemmin kotona naapuriavun varassa.

Hyvä naapuri ei olekaan semmoinen, josta ei kuule mitään tai josta ei tiedä mitään, vaan sellainen johon tutustuu.

Johanna Kerovuori

– Ajatellaan, että naapuri onkin resurssi ja hyvä asia. Hyvä naapuri ei olekaan semmoinen, josta ei kuule mitään tai josta ei tiedä mitään, vaan sellainen johon tutustuu, sanoo Kerovuori.

– Tässä voisivat olla ratkaisuna esimerkiksi ikääntyvien yhteisölliset kerrostalot ja myös tällaiset mummokommuunit, joissa ikäihmiset varaavat yhden ison kerrostalohuoneiston ja sitten opettelevat asumaan siellä yhdessä. Asukkaat voivat yhdessä tilata sellaisia palveluita, mitä tarvitsevat.

Perinteisen kommuunin lisäksi on syntynyt erilaisia vaihtoehtoja. Muun muassa Helsinkiin on rakennettu yhteisöllinen kerrostalo.

– Kuka tahansa voi ihan mihin tahansa ruveta puuhaamaan yhteisöllistä asumista, Kerovuori toteaa.

Lue seuraavaksi