Pakkanen avittaa retkiluisteluratojen valmistumista

Ailahtelevat tammikuun säät ovat lykänneet retkiluistelijoiden kauden alkua. Nyt pakkanen kuitenkin taas tuli ja sen avulla saataneen retkiluisteluradat auki Etelä-Pohjanmaalla viimeistään loppuviikosta.

Kotimaa
Kyrönjoella Ilmajoella matkaluistelurata ja luistelija
Ilmajoella pääsee lauantaista lähtien luistelemaan 15 kilometrin pituiselle matkaluisteluradalle maksua vastaan. Olli Koski / Yle

Yleensä retkiluistelijoita on totuttu näkemään järvien ja meren jäällä, mutta Etelä-Pohjanmaalla on keksitty omalaatuisempiakin paikkoja. Peräseinäjoen Kalajärven matkailukeskuksen valaistu pururata on kohta valmis luistelijoille. Myös Kyrönjoki on valjastettu retkiluistelijoiden käyttöön nyt toista talvea.

Kumpikin retkiluistelurata sai pakkasista odotettua vahvistusta ja luistelemaan päästäneen loppuviikosta.

– Pohja on kyllä hyvä ja testattu, mutta halutaan tähän vielä vähän lisää paksuutta, kertoo Peräseinäjoen Kalajärven rataa jäädyttävä liikuntapaikkamestari Matti Liminka Seinäjoen kaupungilta.

Kyrönjoen vesi nousi viikonlopun suojasäässä

Sekä Kyrönjoella että Kalajärvellä rataa on kunnostettu jo jonkin aikaa. Edellisen viikonlopun suojasäät kuitenkin hankaloittivat radan viimeistelyä. Kyrönjoella tilannetta vaikeutti se, että joenpinta nousi jopa metrin ja toi vettä myös jään päälle.

– Jään paksuus oli ennen viime viikonloppua Kyrönjoella jo 15-20 cm, mikä riittää pariin tuhanteen kiloon. Sitten nousi vesi pinnalle ja sen jäätyminen ottaa nyt varmasti pari-kolme päivää, sanoo Särkyneen sillan luistelurataa ylläpitävä ilmajokelainen arkkitehti Mikko Ranto.

Viime vuonna Kyrönjoelle saatiin tehtyä jopa 15 kilometria luistelubaanaa.

Mäkinen pururata haastava jäädyttää

Peräseinäjoen Kalajärven rata on 1,5 kilometrin mittainen pururata, joka tuo omat haasteensa jäädyttämiseen. Rataprofiili on mutkikas ja pieniä mäkiäkin löytyy. Luistelua mäet eivät haittaa, mutta kumpujen kohdalla vesi pyrkii luonnollisesti valumaan pois jäädyttäessä.

– Jäänhoitokoneella höylätään pois ylimääräiset kiharat, toteaa Matti Liminka.

Viime talvi oli poikkeuksellisen heikko talvi, jolloin luistelua ei kovin pitkään päästy harrastamaan, kuten ei juuri muitakaan talviliikuntalajeja. Sitä edellisenä talvena Kalajärven radalla kävi jopa 2000-3000 luistelijaa ja kausi jatkui pitkälle kevääseen.