Kokoomusnuori Heinolan valtuuston johtoon – Juuso Seppälä karsisi virkamiehiä taantuvasta kaupungista

Heinolan kaupunginvaltuuston johtoon valittiin 24-vuotias kokoomuslainen Juuso Seppälä. Eduskuntaankin pyrkivä Seppälä on tiukan oikeistolainen talousmies, jolla poliitiikka tulee verenperintönä. Heinolan hän kääntäisi taantuvasta kehittyväksi suosimalla yritystoimintaa ja karsimalla kaupungin palkkalistoilta liudan virkamiehiä.

Heinola
Juuso Seppälä Heinolan torilla.
Tanja Perkkiö / Yle

Heinolan kaupunginvaltuuston uusi puheenjohtaja Juuso Seppälä kuuluttaa kotikuntaansa yritysystävällisen ilmapiirin luomista. Heinolan kaupunginvaltuusto valitsi yksimielisesti puheenjohtakseen eilen kokoomusta edustavan, 24-vuotiaan Seppälän, joka on tiettävästi tällä hetkellä Suomen nuorin valtuuston puheenjohtaja.

Heinolan väkiluku on viimeisen 20 vuoden aikana pudonnut parilla tuhannella. Uuden puheenjohtajan mukaan kaupungissa kaikki lähtee työstä ja yritysystävällisestä ilmapiiristä.

– Työ on se asia, jonka perässä paikkakunnalle muutetaan ja jäädään. Työ tuo tänne kokonaisia perheitä. Meillä pitää olla yrittäjille palveluita ja tontteja, jos joku yritys haluaa tänne tulla. Meillä pitää olla ulospäin ystävällinen ilmapiiri, kuvaa Seppälä.

Virkamieskuntaakin Seppälä haluaisi karsia, vaikka syyttääkin valtiota kuntien tehtävien suuresta määrästä.

– On valtion vika, että joudumme pitämään virkamiesarmeijaa, joka papereita pyörittää. Väkiluku on meillä Heinolassa laskenut, mutta virkamiesten määrä pysynyt vakiona. Vielä en lähde arvioimaan ketä sieltä karsittaisiin, mutta siellä on tarkastelunvaraa, tuumii Seppälä.

Ystävällisyys avainasemaan

Heinolan sisäisen päätöksentekoilmapiirin Juuso Seppälä toivoo muuttuvan ystävällisemmäksi. Seppälä haluaa kuunnella ennakkoluulottomasti erilaisia näkökantoja. Heinolassa monet valtuutetut ovat olleet poliittisesssa elämässä vuosikymmeniä.

– Liian moni poliitikko juontaa ajatuksensa 70-luvun päätöksistä. Haluan olla sellainen puheenjohtaja joka on avoin uusille ideoille ja toimintatapoja voisi muuttaa. Tiettyä halua oppia löytyy.

Heinolan kaupunginhallituksen johdossa jatkaa sosialidemokraattien Raili Hildén. Juuso Seppälä ei lähde arvioimaan miten puheenjohtajien yhteistyö sujuu, mutta sanoo suoraan, että poliittisesti he ovat eri linjoilla.

– Teen kyllä omaa, aika oikeistolaista kokoomuslaista politiikkaa, vaikka sosialidemokraattien kanssa yhteistyöllä onkin Heinolassa perinteitä, niin he ovat toisesta poliittisesta leiristä, Seppälä toteaa.

Kaksivuotiskautensa tärkeimmiksi näkymiksi Juuso Seppälä arvioi Heinolan investointien valvomisen.

Liian moni poliitikko juontaa ajatuksensa 70-luvun päätöksistä.

Juuso Seppälä (kok.)

– Vanhainkoti Hopeasilta, uimahallin peruskorjaus ja häämöttävä lukion peruskorjaus, että ne menisivät sujuvasti.

Juuso Seppälän opinnot ovat loppusuoralla ja hän on muuttanut opiskelukaupungistaan Lappeenrannasta takaisin Heinolaan. Kaupunginvaltuuston puheenjohtajana hän seuraa Timo Ihamäkeä, joka menehtyi marraskuussa. Ihamäki ehti perehdyttää seuraajaansa poliittiseen työhön.

– Timo Ihamäki on opetti ja kannusti ja pyysi myös minut alunperin 17-vuotiaana mukaan ehdokkaaksi kuntavaaleihin vuonna 2008, kertoo Juuso Seppälä edeltäjästään.