Euroopan pohjoisin linna halutaan matkailukartalle: "Linnan yli kulkeva autosilta ei saa olla esteenä"

Kajaanin linnanraunioiden tarinat halutaan esille ja eläväksi, kun Euroopan pohjoisinta ja samalla itäisintä linnaa kehitetään matkailukohteena. Kaupungin ajatuksena on perustaa linnasaareen kahvila.

kulttuuri
Kajaanin linnanrauniot pakkaspäivänä, Kajaaninjoesta nousee utua.
Katja Oittinen / Yle

Metsähallituksen erikoissuunnittelija Päivi Tervonen sanoo, että linnanrauniot ylittävä autoliikennöintiin tarkoitettu silta ei saa olla esteenä linnan kehittämiselle.

– Autosilta linnan ylitse pitäisi saada pois, mutta emme voi hirttäytyä siihen ajatukseen, että mitään ei voi tehdä kun silta on siinä. Pitää tehdä uhkasta mahdollisuus ja miettiä, miten silta voi olla jopa avuksi linnan käytössä.

Kajaanin keskustan kehittämissuunnitelmassa uutta ajoneuvosiltaa suunnitellaan Kruununpuodinmäelle.

– Linnansillan käyttötarkotusta tietysti tarkastellaan uudelleen, esimerkiksi sen muuttamista kevyen liikenteen väyläksi. Päätöstä tai linjanvetoa asiassa ei ole tehty, toiveita kyllä on esitetty, kaupungininsinööri Matti Nousiainen kertoo.

Linnasaareen kesäkahvila?

Metsähallitus on tiistaina Kajaanissa keskustelemassa paikallisten kanssa linnan kehittämisestä matkailukohteena. Erikoissuunnittelija Päivi Tervonen toivoo, että illan yleisötilaisuuteen (siirryt toiseen palveluun) saadaan aikaiseksi yleisöryntäys. Ideoita ja ajatuksia hän odottaa kuulevansa myös kaupungilta ja yrittäjiltä päivätilaisuuksissa.

Viime kesänä tehdyssä kävijätutkimuksessa Metsähallitus sai pari sataa vastausta koskien linnanraunioita. Vastauksia puretaan parhaillaan, mutta niissä on paljon ehdotuksia liittyen esimerkiksi linnan siisteyteen ja opasteisiin.

Metsähallituksen Henrik Jansson ja Päivi Tervonen Kajaanin linnan edustalla.
Metsähallituksen Henrik Jansson ja Päivi Tervonen kävivät Kajaanin linnanraunioilla pakkaspäivänä.Katja Oittinen / Yle

Metsähallituksen arkeologi Henrik Jansson kertoo, että ajatuksia aiotaan hakea myös muualta Euroopasta.

– Ajatuksena on saada kajaanilaiset itse keksimään ja kehittämään linnaa, me mahdollistamme. Mutta ei meidän tarvitse keksiä pyörää uudestaan, ja tarkoitus on käydä katsomassa kivilinnoja muualla Euroopassa ja tuoda ideoita myös sieltä.

Keskeisin asia on, että saamme linnan tarinat esiin. Se näyttää staattiselta kivimonumentilta, mutta se on täynnä tarinoita.

Henrik Jansson

– Keskeisin asia on, että saamme linnan tarinat esiin. Se näyttää staattiselta kivimonumentilta, mutta se on täynnä tarinoita. Ne on elävöitettävä ja tuotava esiin, Jansson sanoo.

Kajaanin kaupungininsinööri Matti Nousiainen sanoo, että keskeisellä paikalla kaupunkia sijaitsevat linnanrauniot pitäisi saada hyödynnettyä paremmin toiminnallisesti.

– Siellä voisi olla kesäkahvila, ja sinne voisi sijoittua nykyistä enemmän tapahtumia. Linnan historia sijainti pitäisi saada hyödynnettyä paremmin, että sinne houkuttaisi muukin kuin vain kivikasa.

Elokuussa Kajaanin linnassa järjestetään linnanjuhlat, joita ideoidaan paikallisten toimijoiden kanssa pitkin kevättä.

– Kaupunki mielellään hyödyntää tapahtumaa ja on mahdollisesti mukanakin siinä. Linna on kaupungille tärkeä matkailukohde. Kun tapahtumia ja juhlia järjestetään, pääsee linna esille hyvässä ja jos ihmiset sitä myötä hoksaisivatkin, että siellä voi käydä.

Linnaa ei rakenneta uudestaan tai kävelysiltaa pohjoispuolelle

Linnasta puhuttaessa on ehdotettu myös sen uudelleen rakentamista. Sen kummemmin Metsähallitus tai Kajaanin kaupunki ei innostu ajatuksesta.

Rakentamisella saatettaisiin hävittää rakennuksen vanha, historiallinen arvo.

Matti Nousiainen

– Museoviraston linjaus on, ettei linnaa rakenneta uudestaan. Mutta nykyteknologia mahdollistaa kaikenlaista, sanoo Metsähallituksen arkeologi Henrik Jansson.

– Mielellään kunnioittaisin tässä historiaa, että linna pysyisi vähintään nykyisessä kunnossaan ja turvallisena kävijöille. Rakentamisella saatettaisiin hävittää rakennuksen vanha, historiallinen arvo. Mutta hyvä kun asioista keskustellaan, olemme avoimia ehdotuksille, sanoo kaupungininsinööri Matti Nousiainen.

Nousiainen ei myöskään suoralta kädeltä innostu toisesta kävelysillasta linnasaaresta pohjoispuolelle kaupungin puoleisen kävelysillan lisäksi.

– Se vaatisi järjestelyitä linnanraunioillakin. Teknisesti ajateltuna tänä syksynä rakennettava kevyen liikenteen silta Kyynäspääniemen ja keskustan välillä palvelee paremmin kulkua joen ylitse.

– Kyynäspäänniemen siltaan odotetaan vesilupaa virtapilarille, minkä jälkeen pyydetään tarjoukset rakentamisesta. Investointiraha on osoitettu tälle vuodelle, ja kun linnut ovat pesineet ja ihmiset saaneet viettää kesää puistossa, aletaan rakentamaan, Nousiainen kertoo.