1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Vaasa pohtii uudenlaista perhevalmennusta – kevään kokemukset ratkaisevia

Osa vauvaa odottavista vaasalaisperheistä on kevään ajan mukana moniammatillisessa perhevalmennuksessa, osa käy perinteisen synnytysvalmennuksen. Kokemusten perusteella päätetään, kummalla tavalla vaasalaisperheitä valmennetaan vauvan tuloon ensi syksynä.

Kotimaan uutiset
Nainen raskaana
Tommi Parkkinen / Yle

Vaasan Palosaaren, Huutoniemen ja Ristinummen alueiden lasta odottavat perheet ovat mukana kokeilussa, jossa perinteisen synnytysvalmennuksen sijaan kokoonnutaan kysymään mieltä askarruttavia kysymyksiä ja saamaan tietoa sekä synnytyksestä että elämästä lapsiperheenä moniammatillisissa "iltamissa".

– Ei meillä tosin ole varsinaista (iltama)ohjelmaa, naurahtaa terveydenedistämisen koordinaattori Tarja Paikkala Vaasan kaupungilta.

Moniammatillinen perhevalmennusilta järjestetään toista kertaa tänään tiistaina. Tarja Paikkalan mukaan marraskuinen pilottitilaisuus onnistui hyvin ja myös tämän illan tilaisuudessa on laaja edustus eri toimijoilta. Tarjolla on tietoa sekä synnytyksestä että elämästä sen jälkeen.

– Aiemmin, kun neuvontaa annettiin luentotyyppisesti, kysymyksiä tuli harvoin. Nyt ihmiset saavat aktiivisesti osallistua ja kysellä. Myös uudelleensynnyttäjät ovat tervetulleita.

Kokemusten perustella valitaan

Moniammatillisia perhevalmennusiltoja tarjotaan projektissa mukana olevien alueiden perheille kevään ajan, joka toinen kuukausi. Muiden alueiden perheet käyvät perinteisen muotoisessa valmennuksessa.

Tarja Paikkalan mukaan toukokuussa kerätään synnyttäneiden perheiden kokemukset eri valmennustavoista ja verrataan esimerkiksi imetysaktiivisuutta eri valmennuksen käyneiden perheiden välillä. Kokemusten perusteella tehdään ratkaisut Vaasan kaupungissa syksyllä toteutettavasta valmennusmuodosta.

Lue seuraavaksi