Hyppää sisältöön

Tavarataivaan ohjaaja on nyt onnellisempi mies – 10 000 esinettä oli liikaa

Kaksi vuotta sitten ilmestyneessä Tavarataivas-elokuvassa Petri Luukkainen laittaa kaikki omistamansa tavarat varastoon ja noutaa ne takaisin yhden kerrallaan, yhden päivässä. Ilmestyessään elokuva herätti paljon keskustelua omistamisesta ja kuluttamisesta. Montako tavaraa Luukkainen nykyisin omistaa?

Petri Luukkaisen yhden miehen ihmiskokeesta kertova elokuva Tavarataivas sai ensi-iltansa vuoden 2013 alussa. Kuva: Tavarataivas / My Stuff

Jos joutuisit luopumaan kaikesta omaisuudestasi, mitä kaipaisit ensimmäiseksi?

Tämän kysymyksen ympärillä käytiin paljon keskustelua sydäntalvella 2013, kun Tavarataivas-elokuva esiteltiin suurelle yleisölle.

Elokuvan ohjaaja ja päähenkilö Petri Luukkainen havaitsi jo varhaisessa vaiheessa, kuinka aiheellinen ja ajankohtainen tuo kysymys oli.

– Huomasin projektia tehdessäni, että ensin kaikki kysyivät, mitä hain varastosta ensimmäisenä. Sen jälkeen multa ei kysytty enää mitään, vaan kaikki alkoivat ajatella itseään ja sitä, mitä he itse hakisivat.

– Silloin jotenkin tajusin, että jos tämä sytyttää ihmisissä tällaisen ajatuksen, tämän on oltava aika tarttuva juttu. Johonkin hermopisteeseen se osui tässä ajassa.

Kaikki alkoi omasta kriisistä

Palataan hetkeksi ajassa taaksepäin. Mikä sai nuoren miehen laittamaan kaikki omistamansa tavarat – vaatteita myöten – varastoon ja noutamaan ne sieltä yhden kerrallaan, yhden päivässä?

Kaikki alkoi jonkinlaisesta henkilökohtaisesta kriisistä, Luukkainen muistelee.

– Tässä ajassa me ajatellaan, että kuluttaminen, tavarat ja materia ovat osasyitä siihen, että me ei olla kovin onnellisia. Tämän ilmapiirin vallitessa päätin setviä omaa suhdettani tavaroihin. Aluksi en keksinyt, mistä aloittaisin, kun kaikkea oli niin paljon.

– Siitä syntyi idea, että mitä jos veisin kaiken pois ja hakisin ne yksitellen takaisin. Siitä syntyisi jonkinlainen prosessi. Sitten tuli vielä ajatus, että kaikki kuvataan, mikä antoi ikään kuin tekosyyn koko projektille.

Meillä on nämä arjen rutiinit, työt ja harrastukset, ja viikonloppuisin ehkä vähän kokkaillaan. Näihin tarvittavien tavaroiden ulkopuolella kaikki on vain varastoimista tai estetiikkaa.

Petri Luukkainen

Montako esinettä ihminen tarvitsee?

Entä nyt, kaksi vuotta myöhemmin, paljonko Luukkaisella on tavaroita kotonaan?

– Nykyisin omistan ehkä neljä prosenttia siitä tavaramäärästä, joka mulla oli silloin. Se menee suunnilleen niin, että tavallisesti meillä on nämä arjen rutiinit, työt ja harrastukset, ja viikonloppuisin ehkä vähän kokkaillaan tai jotain vastaavaa. Näihin tarvittavien tavaroiden ulkopuolella kaikki on vain varastoimista tai estetiikkaa.

Entä montako esinettä ihminen tarvitsee elääkseen onnellista elämää?

– Se on tietenkin yksilöllistä, mutta sanoisin että 200–1000 esinettä on määrä, jolla pystyy elämään varsin yltäkylläistä länsimaisen ihmisen elämää.

Ennen elokuvan kuvausten alkua Luukkaisen omistamien esineiden määrä pyöri jossain kymmenen tuhannen hujakoilla.

Kylkiäisenä arjen rohkeus

Kaksi vuotta ensiohjauksensa ilmestymisen jälkeen Petri Luukkainen vaikuttaa kohtalaisen onnelliselta kaverilta. Perimmäinen syy tähän taitaa löytyä lopulta jostain muualta kuin tavaroista – tai edes siitä, että hän onnistui karsimaan omaisuuttaan niin rajulla kädellä.

– Olen tosi tyytyväinen, että tuli ylipäätään tehtyä jotain. Viisi vuotta ennen sitä oli vain samaa ja samaa. Sellaista arjen rohkeutta olen yrittänyt pitää yllä. Jos tekee mieli vaikka vaihtaa sohva toiselle puolelle huonetta, teen sen, enkä jää miettimään sen kummemmin.

.
.