USA:n lähetystö: Kutsu ilmavoimien harjoitukseen jo viikkoja sitten

Kysymys on teknisten taitojen harjoituksesta – ei sotaharjoituksesta, lähetystön edustaja painottaa. Presidentti Sauli Niinistö järjestää kello 13.30 tiedotustilaisuuden Suomen ilmavoimien mahdollisesta osallistumisesta lentoharjoitukseen Virossa.

politiikka
Hornet laukaisee soihtuja harhauttamaan lämpöhakuisia torjuntaohjuksia
Vesa Vaarama / Yle

Suomessa kohua herättänyt kutsu Viron ja Yhdysvaltain yhteiseen ilmavoimien harjoitukseen on tullut Suomelle ja Ruotsille useampi viikko sitten, kertoo Yhdysvaltain suurlähetystön edustaja Jeffrey Reneau.

Kyse ei ole Nato-operaatiosta, vaan Yhdysvaltain ja Viron bilateraalioperaatiosta, johon naapurimaat Suomi ja Ruotsi on haluttu kutsua mukaan. Kysymys on teknisten taitojen harjoituksesta – ei sotaharjoituksesta, Reneau sanoi.

Helsingin Sanomat kertoi sunnuntaina, että presidentillä ja hallituksella olisi kiistaa ilmavoimien harjoittelusta Yhdysvaltojen kanssa. Lehden tietojen mukaan presidentti Sauli Niinistö ja ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) olisivat puuttuneet hankkeeseen. Puolustusministeri Carl Haglund (r.) puolestaan kommentoi maanantaina, että kutsua harjoitukseen ei ole tullut.

Presidentti Sauli Niinistö pitää tiistaina kello 13.30 tiedotustilaisuuden Suomen ilmavoimien mahdollisesta osallistumisesta lentoharjoitukseen Virossa. Sitä voi seurata suorana Areenassa.