Indonesialainen istukkapotta ja muita kaukoraskauden omituisuuksia

Äitiysneuvola sallisi kymmenen savuketta päivässä, mutta kieltää ananaksen syönnin. Kaukomailla vauvaa odottavan saamat neuvot ovat paikallisen kulttuurin värittämiä ja välillä yllättäviäkin. Sitä on ollut myös lahjaksi saatu indonesialainen istukkapotta.

terveys
Nainen istuu ruokapöydän ääressä.
Maria Ojasen kotialbumi

Maria Ojasen työkomennus kansainvälisessä metsäntutkimuslaitoksessa CiIFORissa Indonesiassa piteni, kun hän rakastui ja meni naimisiin. Seuraavaksi onkin ohjelmassa äitiysloma. Raskaus kaukomailla lisää mahdollisuutta saada kirjavia neuvolaohjeita.

Olen monineuvoisuuden loukussa, sillä selaan netistä suomalaisia, englantilaisia ja indonesialaisia neuvoja.

Maria Ojanen, äitiyslomalainen

– Olen monineuvoisuuden loukussa, sillä selaan netistä suomalaisia, englantilaisia ja indonesialaisia neuvoja. Etsin tietoa kolmella kielellä. Aloitin kuitenkin suomalaisilla neuvoilla, hän kertoo.

Valkeakoskelta kotoisin oleva Maria Ojanen päätyi muun muassa HUSin synnytysvalmennussivuille. Sieltä jäivät mieleen ruokakiellot ja se, ettei saa lähteä liian aikaisessa vaiheessa synnytyssairaalaan. Nepalilaisen kollegan vinkki ohjasi hänet kansainväliselle BabyCenter-sivustolle.

– Latasin puhelimeen sivuston oman sovelluksen, joka antaa päiväkohtaisen informaatiopaketin ja sen lisäksi saan viikoittain Näin vauvasi kasvaa –tietoa. Se on hyvä ja periaatteessa minun neuvolajärjestelmäni, koska suomalaisen neuvolan palvelujen saaminen vaatisi läsnäoloa.

Päivässä 10 savuketta

Ruokavaliota Maria Ojanen ei ole raskauden vuoksi isosti muuttanut.

– En syö raakaa kalaa enkä homejuustoa, mutta ananas kyllä maistuu. Tuumasin, ettei lapsi synny kovin puhtaaseen eikä riskittömään ympäristöön, joten kai vastustuskykyä on raskausaikanakin hyvä vähän testata.

Kun hän tunnusti kanadalaiselle työkaverilleen, kahden lapsen äidille, syöneensä graavilohta, oli se kollegan mielestä ihan ok.

– Sitten huomasin suomeksi googlettaessa, ettei se ollutkaan hyvä juttu. Suomessa graavin kalan syöntiä ei suositella.

Alkujärkytyksessäni ymmärsin, että istukkapotta olisi perheessä kiertävä sukukalleus.

Maria Ojanen, äitiyslomalainen

Toisaalta indonesialaisen lääkärin mukaan, jos vauvaa odottava on ketjupolttaja, on 10 savuketta päivässä sallittu määrä.

– Olen käynyt yhdessä Jakartan parhaista sairaaloista tarkastuksissa, joten vapaamielinen suhtautuminen tupakointiin yllätti. Toisaalta taustalla on se, että runsaasti tupakoivan vieroitusoireet saattaisivat olla haitallisempia kuin tupakointi.

Nepalilainen neuvola kieltää pyöräilyn. Maria Ojanen tosin lopetti skootterilla ajamisen, mutta syy oli enemmänkin liikennesaasteen tuntuminen vastenmieliseltä.

– Tietty eksoottisessa maassa pitäisi varmaan yrittää välttää saamasta lavantautia tai denguekuumetta, mutta en ole ollut tavallista varovaisempi. Kahden ja puolen vuoden aikana mulla on ollut denguekuume kerran ennen raskautta, mutta lavantaudilta olen onneksi välttynyt.

Erityishunajaa verenpaineeseen

Indonesialaiset luottavat yrttilääketieteeseen.

– Se on kai eräänlaista paikallista homeopatiaa. Viime kuukauden aikana mieheni toi minulle erityishunajaa ja yrttikapseleita, kun verenpaineeni nousi. Hunajassa oli hunajan lisäksi taateleita ja oliiviöljyä. Toisaalta hänen asenteensa oli, että näistäkin voisi olla apua.

Indonesialainen sydämellinen suku kantaa esikoistaan odottavalle pariskunnalle vauvatavaraa, joista osa hämmentää suomalaista. Erityismaininnan Ojasen mukaan ansaitsevat istukkapotta ja äitiysvatsavyö. Puiseen kannelliseen istukkapottaan on tarkoitus laittaa istukka, joka haudataan maahan.

– Alkujärkytyksessäni ymmärsin, että istukkapotta olisi perheessä kiertävä sukukalleus, mutta kyllä mieheni äiti sen ihan uutena torilta osti.

Äitiysvatsavyö on eräänlainen synnytyksen jälkeen käytettävä kureliivi, jonka tarkoituksena on tukea löystynyttä vatsaa ja auttaa sen palautumista entiseen muotoonsa.