1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Halpislasit eivät herkkuja sisällä: "Asiakkaat eivät aina ymmärrä"

Kilpailu- ja kuluttajavirastoon tulee kuukausittain silmälasimainontaa koskevia yhteydenottoja. Tarjoushinnoilla saa yleensä vain kehykset ja peruslinssit. Linssien pintakäsittelyt ja muut herkut maksavat erikseen.

Kuva: Yle

– Kolmet lasit yhden hinnalla.

– Silmälasit kaupan päälle, jos ostat näöntutkimuksen.

Silmälaseja mainostetaan voimakkaasti edullisin hinnoin. Silmälasit voi saada jo muutamalla kympillä. Mutta ennen kuin lasit ovat nenällä, on euroja saattanut kulua yllättävän paljon enemmän.

Kilpailu- ja kuluttajavirastossa silmälasimainonta on melko yleinen aihe. Kyselyjä tulee muutamia kuukaudessa.

– Useimmiten kyse on siitä, että kuluttajalle on syntynyt väärä käsitys siitä, mitä mainostetulla hinnalla voi saada, kertoo lakimies Kristiina Vainio.

Virasto puuttuu asiaan, jos tietystä elinkeinonharjoittajasta tulee paljon samankaltaisia ilmoituksia.

–Arvioimme jokaista tapausta erikseen. Hyvä yleisperiaate on, että kaikkea mainontaa koskevat samat kuluttajasuojalain periaatteet, eikä se saa olla harjaanjohtavaa.

Herkut maksavat erikseen

Silmälasiliikkeistä kerrotaan, että kuluttajat ovat useimmiten hyvin tietoisia siitä, mitä tarjoushintoihin kuuluu ja mitä ei.

– Joskus asiakkaat luulevat, että tarjoushintaan saa mitä vaan, mutta asia selvitetään heti kaupassa, sanoo myymäläpäällikkö Hanne Välimäki Nisseniltä Porista.

Yleensä tarjoushinnalla saa kehykset ja peruslinssit, mutta esimerkiksi linssien heijastamattomuudesta tai ohennuksesta pitää maksaa erikseen. Tarjous koskee usein vain tietyn hintaryhmän kehyksiä. Kaksi yhden hinnalla tarjouksissa - tulee välillä epäselvyyksiä.

– Asiakkaat eivät aina ymmärrä, että kaikki ekstra, kuten linssihionnat, pitää maksaa myös toisesta parista, toteaa myymälävastaava Minna Pakarinen Specsaversin Porin myymälästä.

Kokenut rillipää tietää mitä haluaa

Porilaisilla tuntuu olevan selvä käsitys siitä, minkälaisetsilmä lasit he haluavat ja mitä niille kertyy hintaa. Kaikkien tarjousten perässä ei juosta.

– Nämä maksoivat 540 euroa ja ne ovat kaiken lisäksi vielä huonot. Satasen maksoin linssien hionnoista, kertoo porilaismies.

– Mainoksista voi saada sen käsityksen, että lasit saa melkein ilmaiseksi, mutta ei hyvää saa halvalla. Omille laseilleni tuli aika paljon hintaa, koska en halunnut ottaa halvimpia linssejä, toteaa puolestaan porilaisnainen.

Nuoremman porilaisnaisen kehyksiä koristavat pienet korkokengät. Hintaa silmälaseille on kertynyt  lähes tuhat euroa. Lasien loppusumma ei häntä yllättänyt.

– Halusin vähän erilaiset kehykset ja tiesin myös, mitä linssien pintakäsittely maksaa.