1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Venäläisten idoli: Tsaari Nikolai II

Levada-keskuksen mielipidekyselyn mukaan 52 prosenttia vastaajista pitää Josif Stalinin saavutuksia myönteisinä.

Ulkomaat
Venäjän tsaari Nikolai II.
AP Graphics Bank

Levada-keskus kysyi venäläisiltä, ketkä hallitsijat ovat jättäneet myönteisen jäljen maan historiaan. Listan kärjessä ovat tsaari-Venäjän viimeinen keisari Nikolai II ja neuvostojohtaja Josif Stalin. Nykyisen presidentin Vladimir Putinin monet toivovat jatkavan vielä vuoden 2018 vaalien jälkeen.

Riippumaton ja Venäjän luotettavimpana tutkimuslaitoksena pidetty Levada-keskus on selvittänyt, keitä johtajia venäläiset arvostavat. Levada kysyi 1600 venäläiseltä, kuka maan johtajista on jättänyt jälkeensä myönteisen perinnön Venäjän kehitykseen ja, kuka kielteisen.

Nikolai II:sta ihaillaan Venäjän imperiumin hallitsijana

Vastaajista 52 prosenttia oli sitä mieltä, että tsaari Nikolai II sai aikaan enemmän hyviä asioita kuin huonoja. Vain 16 prosenttia vastaajista piti Nikolaita huonona hallitsijana. Runsas kolmannes vastaajista ei osannut arvioida tsaarin perintöä ollenkaan.

Monet historiantutkijat pitävät Nikolai II:ta heikkona hallitsijana, joka oli tsaarina taantumuksellisten ryhmien vaikutuksen alainen. Hän oli Venäjän keisari vuosina 1894 - 1917. Nikolai II ammuttiin vuonna 1918 ja tuolloin päättyi Romanovien yli kolmesataa vuotta kestänyt dynastia Venäjän historiassa.

– Ihailen Nikolaita. Hän oli Venäjän tsaari-imperiumin viimeinen johtaja, joka yritti toteuttaa useita uudistuksia. Ne eivät valitettavasti toteutuneet, kun valtakoneisto ei toteuttanut tsaarin näkemyksiä, moskovalainen Tanja sanoo.

Staliniin suhtaudutaan Nikolai II:sta kriittisemmin

Suosituimpien hallitsijoiden kärkeen nousee myös neuvostojohtaja Josif Stalin. Stalin oli Neuvostoliiton kommunistisen puolueen ensimmäinen pääsihteeri vuosina 1922-1953 ja hän nousi maan johtoon Vladimir Leninin jälkeen. Lännessä Stalin muistetaan poliittisista vainoista, joissa kuoli arviolta kymmeniä miljoonia ihmisiä.

Ihmiset kantavat Josif Stalinin muotokuvaa marssin aikana 21. joulukuuta 2014 hänen syntymäpäivänsä kunniaksi Gorin kaupungissa, nykyisessä Georgiassa.
Ihmiset kantavat Josif Stalinin muotokuvaa marssin aikana 21. joulukuuta 2014 hänen syntymäpäivänsä kunniaksi Gorin kaupungissa, nykyisessä Georgiassa. Joulukuussa 2014 tuli kuluneeksi 135 vuotta hänen syntymästään.Vano Shlamov / AFP

Staliniin kriittisesti suhtautuvia venäläisiä on huomattavasti enemmän kuin tsaari Nikolai II:een suhtautuvia. Levada-keskuksen mielipidekyselyn mukaan 52 prosenttia vastaajista pitää Stalinin saavutuksia myönteisinä. Sen sijaan noin kolmannes vastaajista pitää Stalinin perintöä huonona ja vajaa viidennes ei osaa sanoa mielipidettään.

– Mummoni syntyi 1930-luvulla. Hän muistaa, että Stalinin kaudella vallitsi järjestys. Eläkkeet maksettiin ajoissa ja ihmisillä oli asunto.

Venäjän presidentti Vladimir Putin
Venäjän presidentti Vladimir PutinVasili Maximov / EPA

Itse suhtaudun Staliniin kriittisemmin. Sanoisin, että 40 prosenttia hänen saavutuksistaan oli hyviä ja 60 prosenttia huonoja, moskovalainen Ilja arvioi.

Levada-keskuksen mukaan nykyisen presidentin Vladimir Putinin suosio on yhä vankka. Tutkimuslaitoksen selvitysten mukaan tällä hetkellä jopa yli puolet venäläisistä toivoo, että 62-vuotias Putin jatkaisi presidenttinä vielä vuoden 2018 presidentinvaalien jälkeen.

Lue seuraavaksi