Kiteellä uhkaa pakkomuutto – ikäihmiset hankintalain heittopusseina

Sosiaali- ja terveyspalvelujen ostaminen voi pahimmillaan johtaa heikkokuntoisen ikäihmisen pakkomuuttoon. Uhka leijuu tällä hetkellä Kiteellä, jossa hankintalain mukainen tehostetun palveluasumisen kilpailutus voi viedä kodin kymmeniltä.

Kotimaa
Vanhuksia pöydän ympärillä, hoitaja ojentaa kahvikuppia.
Kiteen Mehiläisen hoivakodissa on alkamassa kahvihetki. Hoivakoti hävisi kaupungin kilpailutuksessa. Yle / Maiju Immonen

Vantaalaisella Mervi Ketolaisella on hätä. Hänen vanhempiaan uhkaa pakkomuutto Kiteen hoivakodista. Mehiläisen yksikkö hävisi Kiteen kaupungin teettämässä kilpailutuksessa, ja sopimus on päättymässä helmikuun lopussa.

– Mä en ymmärrä, mihin ne ihmiset sieltä siirretään. Neljäkymmentä henkeä heitä on, tiloja ei ole tällä hetkellä missään, suunnitelmia jos on jotakin, sitä ei ole ainakaan tuotu julki, Mervi Ketolainen puuskahtaa.

Moitteita tulee muun muassa siitä, ettei omaisia informoitu asiasta. Omaiset ovat kirjelmöineet syntyneestä tilanteesta peruspalveluministerille, aluehallintovirastoon ja kaupungin virka- ja luottamusmiehille.

– Kiteen toiminta on mun mielestä sellaista, että siihen pitäisi valtion puuttua, sanoo Mervi Ketolainen.

Haamupaikoille kilpailutusvoitto

Kaupungin perusturvalautakunnan kilpailutuksessa valituiksi tulleiden tahojen tehostetun palveluasumisen paikat ovat kaikki täynnä. Attendo voitti myös paikoilla, joita ei ole olemassa vielä muutoin kuin paperilla.

Eikö tilanne ollut päätöstä tehtäessä sitten tiedossa?

– Ei ollut, toteaa Kiteen perusturvajohtaja Markku Kipinä ja jatkaa, että kilpailutuksessa valituksi tulivat edullisimman hinnan tarjonneet yritykset.

Nyt esimerkiksi juuri Attendo pohtii, rakentaako se Kiteelle kokonaan uuden palveluasumisen yksikön. Samalla mietitään, voisivatko Mehiläisen Kiteen hoivakodissa olevat asukkaat jatkaa asumistaan, ja kuinka kilpailutuksessa syntyneet hintaerot kurotaan siinä tapauksessa umpeen.

Kaikki asianomaiset toivovat muutosta nykyiseen hankintalakiin.

Toivoisin, että pitkäaikaisasuminen siirrettäisiin pois hankintalain alta.

Markku Kipinä.

– Toivoisin, että pitkäaikaisasuminen siirrettäisiin pois hankintalain alta, sanoo perusturvajohtaja Markku Kipinä.

– Kyllähän tässä on ikävä maku, jos ihmisten täytyy arvioida elinpaikkansa kolmen vuoden välein uudestaan. Varsinkin, kun monet meidän asukkaista ovat muistisairaita, eivätkä itse siihen pysty, huokaisee Kiteen hoivakodin yksikönjohtaja Saila Partanen.

Kiteen kaupunki ja Mehiläinen jatkavat syntyneen tilanteen käsittelyä jo torstaina 22. päivä tammikuuta.