1. yle.fi
  2. Uutiset

Näin sujuvoitat arkea – martan neuvo: Vaatteet valmiiksi jo illalla

Kiireen ja kaaoksen keskellä elävän on hyvä muistaa se, että rutiinit ja suunnitelmallisuus sujuvoittavat arkea huomattavasti.

ilmiöt
perheenäiti viikkaa pestyjä vaatteita pienen lapsen kanssa.
YLE

Kaikille kiireistä lapsiperhearkea eläville on tuttua aamujen kiireet ja kaaos. On hoidettava pesut, puurot ja pukeminen, kiirehdittävä lapset päiväkotiin tai kouluun ja itse töihin. Pohjois-Savon Marttojen toiminnanjohtaja Anne Matilainen korostaa, että kaaos on osa arkea.

– Se on sitä elämää. Muutoksia tulee ja aamut ovat erilaisia. Aina sattuu poikkeuksia, lohduttaa Matilainen.

Kiire ja kaaos eivät ole ainoastaan lapsiperheiden arjen haasteita, vaan tuttu juttu jokaiselle matti tai maija meikäläiselle. Matilaisen tärkeimmät ohjenuorat saada arki hallintaan on suunnitelmallisuus ja rutiinit.

– Kannattaa miettiä omaa arjen rytmiään. Usein kotiin tullessa ollaan väsyneitä ja ruoan miettiminen voi tuntua hankalalta. Seuraavan viikon ruokalistaa voisi miettiä jo viikonloppuna. Kauppareissuilla kannattaa hankkia kerralla enemmän, neuvoo Matilainen.

Lapset mukaan tekemään

Itsekin neljän lapsen äiti muistuttaa, että tähderuokia voi hyödyntää vielä seuraavana päivänä.

– Pienet lapset voi ottaa aktiivisesti mukaan arjen rytmiin. Arjessa auttaa, että lapset ovat pienestä pitäen mukana tekemässä. Näin he oppivat ja ovat myös osa arkea, sanoo Matilainen.

Aamujen helpottamiseksi Matilaisella on yksi ennestään varsin tuttu keino: laita vaatteet valmiiksi jo illalla. Myös aamupalaa voi jonkin verran valmistella jo ennakkoon.

– On hyvä pohtia vähän sitä seuraavan päivän rytmiä.

"Kaikkea ei voi valmistella etukäteen"

Matilaisen mukaan on myös hyvä muistaa, että kaikkea ei voi valmistella etukäteen.

Joskus on hyvä sulkea suunsa ja laskea kymmeneen.

Anne Matilainen

– Entäpä jos uhmaikäinen haluaakin pukeutua prinsessamekkoon? Helpommalla pääsee, kun antaa pukeutua siihen ja muistaa vain laittaa tarpeeksi vaatetta päälle, nauraa Matilainen.

Matilaisen mukaan kannattaa myös muistaa laatia pelisäännöt ja jakaa tehtäviä. Mutta kuinka kummassa kaiken kiireen keskellä saa sitten pidettyä hermot kurissa?

– Inhimillisyys kunniaan. Joskus on hyvä sulkea suunsa ja laskea kymmeneen. Kiireisempien aamujen joukkoon mahtuu varmasti hyviä aamuja, jolloin kaikki heräävät pirteinä ja hyväntuulisina, hymyilee Matilainen.

Lue seuraavaksi