Hyppää sisältöön

Korkeasti koulutetut perustavat osuuskuntia: "Haaveena tehdä työtä intohimolla"

Osuuskuntien määrä on hienoisessa kasvussa. Yhä useampaa niistä johtaa luovan tai asiantuntija-alan ammattilainen.

Jukka Peltokoski luennoi osuuskunnista Tampereella. Kuva: Matti Vikman /Yle

Suomessa perustetaan vuosittain 250 uutta osuuskuntaa. Yleensä nämä pienosuuskuntia, joiden tavoitteena on työllistää ihmisiä.

Pirkanmaalla toimii tällä hetkellä noin 150 osuuskuntaa. Joukossa on ruokapiirejä ja kulttuuripalveluja tuottavia sekä käsityöhön erikoistuneita osuuskuntia. Tieosuuskunnat, meijerit ja esimerkiksi S-ryhmä ovat puolestaan oma joukkonsa.

Yhä useampi uusista osuuskunnista on luovan tai asiantuntija-alan ammattilaisen perustama. Tämä johtuu osaltaan työmarkkinoista, osaltaan perustajien omista haluista.

– Korkeasti koulutetut ovat 2000-luvulla olleet hanakoita perustamaan osuuskuntia. Usein haaveena on tehdä työtä, johon oikeasti tunnetaan intohimoa, arvioi Jukka Peltokoski KSL-opintokeskuksesta Tampereelta.

Työtä on keksittävä

Osuuskuntien toiminta muuttui pari vuosikymmentä sitten. Taustalla oli 1990-luvun puolivälin lama, joka kiristi työmarkkinoita.

Koska työpaikkaa oli vaikea löytää, uusia mahdollisuuksia haettiin osuuskunnista. Ajatuksena oli, että "työtä piti keksiä itse itselleen".

Toisaalta lama-aikana ihmisiä ohjattiin yhä enemmän koulutukseen. Tämä johti osaltaan korkeasti koulutettujen määrän kasvuun, mikä puolestaan näkyy osuuskuntien erikoistumisena luoviin ja asiantuntijapalveluihin.

– Monilla on haaveena tehdä itsenäistä työtä, joka saattaa perustua omiin harrastuksiin. Tähän voidaan pyrkiä kokopäiväisesti tai palkkatyön rinnalla, kertoo kouluttaja Jukka Peltokoski.

.
.