1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Presidentti Niinistö ilmavoimien harjoittelusta: Ensin pitää selvittää, mistä on kysymys

Presidentti kertoi saaneensa puolustusministeriöstä tiedon, ettei virallista kutsua ole vielä tullut.

Presidentti Sauli Niinistö pitää puhettaan 20. tammikuuta 2015.
Presidentti Sauli Niinistö kommentoi ilmavoimien harjoitusten ympärillä käytyä keskustelua.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on kommentoinut ilmavoimien harjoitusten ympärillä käytyä keskustelua. Niinistö sanoi tiedotusvälineille, ettei hän ole puuttunut asiaan, vaan halunnut vain tietää, mistä on kysymys ja mitä Suomelta odotetaan. 

Presidentin mielestä tietoa on välttämätöntä olla enemmän, jos Suomen ilmavoimat lähtee harjoittelemaan ulkomaille. Hän sanoi, että Islannin tapauksen ympärillä käyty keskustelu on "herättänyt itsesuojeluvaistoa" asiassa. Suomen osallistuminen Nato-maa Islannin ilmatilan valvontaan pari vuotta sitten herätti aikanaan runsaasti keskustelua.

Presidentti kertoi saaneensa puolustusministeriöstä sellaisen tiedon, ettei virallista kutsua ole vielä tullut. Hän oli varmistanut asian vielä tänään tiistaina.

Niinistö korosti, että nyt käytävä keskustelu koskee nimenomaan yksittäistä Yhdysvaltain johtamaa harjoitusta. Harjoittelu Naton kanssa sen sijaan tulee hänen mukaansa jatkumaan normaalisti, ehkä jopa laajentumaan.

Helsingin Sanomat kertoi sunnuntaina, että presidentillä ja hallituksella olisi kiistaa ilmavoimien harjoittelusta Yhdysvaltojen kanssa. Lehden tietojen mukaan presidentti Niinistö ja ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) olisivat puuttuneet hankkeeseen, jota pääministeri Alexander Stubb (kok.) ja puolustusministeri Carl Haglund (r.) kannattavat.

Harjoitus on tarkoitus järjestää Virossa maalis-huhtikuussa.