Työttömyys ei helpotu Kemi-Torniossa

Koko Lapissa on nuorten työllistymisessä positiivista virettä. Kemi-Tornio -alueella ei kuitenkaan ole päästy tähän kehitykseen mukaan. Myös varttuneempien työttömyys on alueella ongelma. Joulukuussa työttömyys lisääntyi Kemi-Tornio alueella voimakkaimmin Lapissa.

työttömyys
TE-toimiston logo ovessa.
Yle

Kemi-Torniossa ja Tornionlaaksossa työttömyys kasvoi vuodentakaisesta. Rovaniemellä sekä Tunturi- ja Pohjois-Lapissa työttömiä oli joulukuussa vähemmän kuin edellisenä vuonna.

Sallassa työttömänä on neljännes työvoimasta. Toiseksi eniten eli 22,6 prosenttia työttömiä on Kemijärvellä. Kolmantena on teollisuuskaupunki Kemi 22,3 prosentilla.

Kemi-Torniossa yli 800 nuorta ilman työtä

Myös nuorisotyöttömyys on jatkanut kasvuaan Meri-Lapissa. ELY-keskuksen tilastojen mukaan Kemi-Tornio -seutukunnassa oli työttömänä vuodenvaihteessa yli 800 alle 25-vuotiasta. Muualla Lapissa nuorten työttömyys on vähentynyt vuodentakaiseen verrattuna. Lapissa vailla työtä oli joulukuussa yli 1900 nuorta.

Esimerkiksi matkailualalla on vaikeuksia saada pätevää työvoimaa. Myös siivoojista on puutetta.

Marja Perälä

– Kemi-Tornio -alueen nuorisotyöttömyyttä selittää nuorten vaikea sijoittuminen työelämään koulutuksen jälkeen. Juuri niillä aloilla, joille alueella on koulutusta, on nuorisotyöttömyyttä, kertoo Lapin TE-toimiston johtaja Marja Perälä.

Kaikkia avoimia paikkoja ei saada täytettyä

Lapissa oli joulukuun lopussa työttömänä 17,3 prosenttia työvoimasta. Lukumääränä tämä merkitsee 14 355 työtöntä työnhakijaa. Myönteistä on se, että vaikka työttömyys on kasvanut Lapissa, sen kasvu on hidastunut. Työttömiä oli Lapissa 240 eli 1,7 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin joulukuussa.

Lapin pitkäaikaistyöttömyys kasvoi vuositasolla edelleen huomattavasti enemmän kuin kokonaistyöttömyys, mutta kasvu kuitenkin hidastui loppuvuoden aikana.

– Huolimatta korkeasta työttömyydestä, meillä on myös työpaikkoja, joita ei saada täytettyä. Esimerkiksi matkailualalla on vaikeuksia saada pätevää työvoimaa. Myös siivoajista on puutetta, Perälä kertoo.

Lapissa oli joulukuussa avoinna yli 1710 TE-toimistoon ilmoitettua työpaikkaa. Uusia avoimia työpaikkoja TE-toimistoon ilmoitettiin kuukauden aikana 870. Avoimia työpaikkoja oli lähes kolmannes enemmän kuin edellisen vuoden joulukuussa.