Kotitalousjätteen lajittelun pitää olla vaivatonta

Kotitalousjätteiden kierrätysasteen nostaminen vaatii uusia keinoja. Helsingissä testataan Metropolia-ammattikorkeakoulun opiskelijoiden suunnitteleman jätepisteen houkuttelevuutta.

Kotimaa
Jätehuone
Jätehuoneen suunnitelleet opiskelijat Kia Koponen, Rasmus Lönnqvist, Toni Grönmark ja Mira Hölttä.Yle

Hämärä, nenään ottava loukko. Mikä se on? Usein kiinteistön jätehuone. Tällainen tila ei houkuttele lajittelemaan jätteitä kotona edelleen kierrätettäväksi.

Kierrätysintoa yritetään lisätä yksinkertaisilla konsteilla, kuten tekemällä kiinteistön jätepisteesta entistä käyttäjäystävällisempi.

Jätehuone uusiksi

Helsingissä testataan Metropolia-ammattikorkeakoulun opiskelijoiden suunnitteleman jätepisteen houkuttelevuutta VVO:n kerrostalossa Arabianrannassa.

Teollisen muotoilun ja sisustusarkkitehtuurin opiskelijat toteuttivat osana opiskeluaan kyselyn Lassila & Tikanojan aloitteesta ja suunnittelivat vastausten pohjalta kerrostalon jätehuoneen uusiksi.

– Saadaan tämmösestä vähän pimeästä ja hyvinkin harmaasta tilasta yksinkertaisesti mielekkäämpi. Täällä on väreillä selitetty vähän miten kierrätys toimii, kertoo opiskelija Rasmus Lönnqvist.

– Seinät on vaalennettu ja maalattu uusiksi. Ja kattoon asennettu kunnon valot, ettei ole vain pieni hehkulamppu, joka yrittää valaista tätä tilaa.

Kierrättämällä säästää

Kyseessä on kokeilu ja ainakin VVO:ssa on valmius toteuttaa samanlaisia muihinkin taloihin.

– Jos tällainen pysyy siistinä ja edistää lajittelua, niin ehdottomasti olemme valmiita kokeilemaan sellaista uudiskohteissa. Olemassa olevissa se on vähän hankalampaa, kertoo ympäristö- ja energia-asiantuntija Ayla Dincay.

– Jos materiaali päätyy kierrätykseen, siitä ei veloiteta jätteenkäsittelymaksua, jolloin kiinteistöissä on mahdollista säästää useita satoja euroja vuodessa.

Tavoite: puolet kiertoon

Nyt jätteestä kierrätetään kolmannes, ensi vuonna tavoitteena on puolet.

– Ajattelimme tehdä jotakin uutta ja nimenomaan jätehuoneessa. Kuinka siellä pystytään kannustamaan ja helpottamaan kierrättämistä, kehityspäällikkö Sebastian Aniszevski Lassila & Tikanojasta kertoo.

– Katsotaan vaikuttaako se konkreettisesti ihmisten tekemiseen ja asenteisiin. Saadaanko sekajätteen määrää pienennettyä ja kierrätettävän jätteen määrää kasvatettua.

Lajittelu alkaa kotona

Lajittelun alkupää on ihmisten kotona. Tämä tuli selkeästi esiin opiskelijoiden kyselyssä.

– Toivottavaa olisi, että jo kotona voisi aloittaa kierrätyksen. Monella ei kuitenkaan ole keittiössä tai muuallakaan asunnossa tilaa kierrättää, jäteastioita, opiskelija Kia Koponen sanoo.

– Keittiön lajitteluastioiden tai jätevaunujen suunnitteluun pitää panostaa seuraavaksi.

Sebastian Aniszevski myöntää, että tehtävä on haastava.

– Se kun ratkaistaan, ollaan taas askel lähempänä kierrätysyhteiskuntaa.