1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Sisävesien madekausi alkaa

Sesonki on lyhyt, mutta kiivas. Kutuaikaan mateesta voi nauttia sekä kalan lihan että mädin muodossa.

Kuva: Vihtori Koskinen / Yle

Rannikolla mateen mätiä on maisteltu jo joulupyhinä, mutta sisävesien kausi on parhaillaan käynnissä.

– Kausi alkaa näihin aikoihin ja jatkuu helmikuun toiselle tai kolmannelle viikolle hyvänä. Sesonki on lyhyt, mutta kiivas, kuvailee Päijät-Hämeen kalatalouskeskuksen toiminnanjohtaja Ilkka Vesikko.

Päijät-Hämeessä paras kausi osuu yleensä helmikuulle. Samaa kertovat Päijänteellä madetta pyytävät ammattikalastajat.

Made on siitä erikoinen kala, että se kannattaa ennemmin nylkeä kuin perata.

Ilkka Vesikko

Ensimmäisiä mateita on uinut jo ammattikalastajien verkkoihin, mutta  paras sesonki on kuitenkin vasta parin viikon kuluttua, arvioi kalastaja Jorma Kääpä.

Lyhyen pyyntikauden takia saalismäärissä ei ole suurta vuosittaista vaihtelua.

– Kanta kestää verotuksen eikä pyynnillä päästä vaikuttamaan kannan kokoon, toteaa Vesikko.

Hän aikoo nauttia madetta sekä kalana että mädin muodossa.

– Made on siitä erikoinen kala, että se kannattaa ennemmin nylkeä kuin perata. Pinta on niin limainen, että jos aikoo perata kalan, se kannattaa ensin käsitellä suolalla ja huuhtoa kylmällä vedellä, Vesikko vinkkaa.