Köyhyys masentaa mummotkin

Pienen eläkkeen kanssa kipuilevat vanhukset tyytyvät usein liian vähään. He eivät aina edes pysty tai raaski ostaa omaa elämäänsä helpottavia palveluja. Moni masentuu köyhyyden ja yksinäisyyden kurimuksessa. Toisaalta osa vanhuksista on hyvin toimeentulevia ja aktiivisia kansalaisia.

Kotimaa
Hämeenlinnan vanhusneuvoston puheenjohtaja Anna-Liisa Torvinen lukee keittiön pöydän ääressä.
Kati Turtola / Yle

Hämeenlinnan vanhusneuvoston (siirryt toiseen palveluun) puheenjohtajan puhelin soi usein, kun epätietoiset ikäihmiset ovat ymmällään kaupungin palveluiden edessä.

Milloin terveyskeskuksen puhelinpalvelu ei toimi odotetulla tavalla, milloin huolestunut naapuri kysyy neuvoa samassa talossa asuvan vanhuksen ahdinkoon. Terveyspalvelut puhuttavat selvästi eniten.

– Terveyspalvelut ovat äärettömän tärkeitä palveluita vanhuksille, sekä kotipalvelun ateriapalvelut. Kaikki, mikä liittyy kotona selviytymiseen, luettelee Hämeenlinnan vanhusneuvoston puheenjohtaja Anna-Liisa Torvinen.

Hämeenlinnan vanhusneuvoston tehtävänä on edistää eri tahojen yhteistyötä kaupungissa sekä auttaa vanhusväestöä vaikuttamaan omiin asioihinsa.

– On ihan kunnia-asia olla mukana intiaanijoukossa, naurahtaa Torvinen mielikuvalle arvovaltaisesta heimon vanhimpien neuvostosta.

Yksinäisyys, vähäosaisuus, pienet tulot

Mielikuva vanhuksista yhtenäisenä joukkona on väärä. Pelkästään taloudellinen tilanne saattaa vaihdella hyvin paljon.

– Meiltä löytyy oikein hyvin toimeentulevia, aktiivisia ja hyvin pärjääviä vanhuksia ja ikäihmisiä. Sitten on todellakin myös ryhmä, joilla on vaikeuksia ja jotka tulevat huonosti toimeen taloudellisesti, kertoo Anna-Liisa Torvinen.

Erityisesti Torvista huolettavat pienen eläkkeen varassa kipuilevat vanhukset. Heille on tarjolla runsaasti palveluita, joilla arkea voisi helpottaa, mutta ne maksavat. Pienestä eläkkeestä ei ole varaa esimerkiksi palkata kotiapua auttamaan siivoamisessa.

– Yksinäisyys, vähäosaisuus, pienet tulot. Nämä korreloituvat niin, että masennutaan, sanoo Torvinen.

Yksinäisyys, vähäosaisuus, pienet tulot. Nämä korreloituvat niin, että masennutaan.

Anna-Liisa Torvinen

Hämeenlinnan hyvinvointikertomuksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan depressiolääkkeiden käyttö onkin lisääntynyt hämeenlinnalaisvanhusten keskuudessa.

– Tämän tiedon taakse jää paljon surua ja murhettakin. Onneksi suurista linjoista puhuttaessa Hämeenlinnalla ei ole syytä sirotella tuhkaa päälleen. Kyllä täällä vanhuksia hoidetaan, pohtii Torvinen.

Onko mummo liian vähään tyytyväinen?

Liian usein vanhukset tyytyvät liian vähään. Tiukoissa oloissa nuoruutensa asuneet ihmiset eivät ole tottuneet vaatimaan tai kyseenalaistamaan heille tarjottua palvelua. Anna-Liisa Torvinen uskoo kuitenkin vaatimusten lisääntyvän tulevien, vanhenevien sukupolvien myötä.

– Elämme vielä sellaisissa sukupolvissa, jotka ovat tottuneet tyytymään vähään. Kyllä meiltä löytyy sitten kriittistäkin näkökulmaa, että tämä porukka ei ole mitään harmaata mössöä, toteaa Torvinen.