Argentiinalaisen tangon suosio kasvaa Suomessa

Argentiinalainen tango on nyt suositumpaa kuin koskaan. Milongoja eli tangon tanssiaisia pidetään lähes päivittäin.

kulttuuri
Argentiinalainen tango.
Yle

Argentiinalaista tangoa tanssitaan nyt Suomessa enemmän kuin koskaan.

Harrastus on kasvanut viime vuosina.

Siitä kertovat milongat, joissa lajin harrastajat tapaavat toisiaan. Nyt niitä eli tangon tanssiaisia pidetään esimerkiksi Helsingissä kolme-neljä kertaa viikossa, yli kolme kertaa useammin kuin viisi vuotta sitten.

– Sen lisäksi on ollut selkeä tarve panna pystyyn tangofestivaaleja, puheenjohtaja Janne Laakkonen Amigos del Tango -yhdistyksestä kertoo.

Yhdistyksen tarkoituksena on edistää argentiinalaista tangoa Suomessa.

Laakkonen arvelee, että lajin harrastajia on Suomessa yli tuhat.

Tango Pasión antoi sysäyksen

Argentiinalaisesta tangosta tuli nykymuotoinen harrastus 90-luvun jälkipuolella, kun Buenos Airesissa tuotettu tanssispektaakkeli Tango Pasión pyörähti Helsingin lisäksi Tampereella, Mikkelissä ja Kuopiossa.

Sitä ennen sitä oli testettu muun muassa Broadwaylla.

Tangokärpänen puraisi suomalaisia, joita intohimolla ladattu runollinen tanssi puhutteli.

Sen jälkeen on tapahtunut paljon. Eri puolille Suomea on perustettu paikallisia argentiinalaisen tangon yhdistyksiä, ja festivaaleja pidetään Helsingin ohella muun muassa Oulussa sekä Tampereella.

Viime vuonna järjestettiin ensimmäinen tangomaraton, jossa tangoa pääsi tanssimaan yhteen putkeen torstai-illasta sunnuntaiaamuun.

Tango hyötynyt televisiosta

Argentiinalaisen tangon suosioon on monta syytä. Yksi niistä on televisio ja sen viime vuosien tanssiohjelmat, jotka ovat lisänneet yleistä kiinnostusta eri tanssilajeja kohtaan.

Laakkonen arvelee, että suosioon on voinut vaikuttaa myös mobiiliaika. Argentiinalainen tango tarjoaa täydellisen vastakohdan kännykän näpräämiselle. Tangossa mennään toisen iholle.

Suomalaisille tangoa opettava Timo Hakkarainen puolestaan uskoo, että suosioon on ehkä vaikuttanut ihmisten kansainvälistyminen.

– Kun ihmiset matkustavat, he huomaavat, että monissa Euroopan kaupungeissa tanssitaan argentiinalaista tangoa. Samalla oma kynnys koko ajan madaltuu. Meillä alkaa olla Suomessa myös hyvää opetusta, joten sekin varmaan auttaa asiassa.

Aluksi vain miesten kesken

Alun perin argentiinalaista tangoa tanssittiin miesten kesken, koska Buenos Airesissa oli vielä 1800-luvun lopulla vain vähän naisia.

Suurin osa vaurastuvan Argentiinan siirtolaisista oli espanjalaisia ja italialaisia miehiä, jotka olivat lähteneet matkaan yksin.

Tangoa opiskeltiin mestari-kisälli-hengessä. Kokeneemmat miehet opettivat tulokkaille tangon perusteita.

Nyt suomalaiset tangoentusiastit matkaavat Buenos Airesin lisäksi milongoihin Berliiniin, Pariisiin ja Istanbuliin.

Tangoyhteisö on kansainvälinen ja se toimii myös Suomen hyväksi.

Helsingin kansainvälisen Tango Frostbite -festivaalin viime vuoden vieraista noin joka neljäs tuli tapahtumaan ulkomailta.