1. yle.fi
  2. Uutiset

Poliisilla riittää varusteita joka lähtöön: "Ennalta varautuminen on A ja O" – video

Poliisin varustevyö kiehtoo kansalaisia lapsista eläkeläisiin. Erikoiset työkalut sekä herättävät kunniotusta että kirvoittavat mielikuvitusta. Yllättäen poliisin tarpeellisin varuste ei kuitenkaan ole käsiraudat tai ase vaan hyvinkin arkinen esine.

Kotimaan uutiset
poliisi esittelee käsirautoja

Television katselijat ovat päässeet viime vuosina tutustumaan Suomen poliisien arkeen tosi-TV-sarjoissa. Työvuoronsa aluksi poliisikaksikko pakkaa autoonsa yleensä muhkean kokoiset varustekassit. Kuinka paljon poliisit oikeastaan varusteita työssään tarvitsevat?

– Jokaisen poliisin henkilökohtaiseen suojavarustukseen kuuluu suojaliivi, teleskooppipatukka, virka-ase sekä paprikasumute. Osalla on myös sähkökäyttöinen etälamautin, johon tarvitaan erillinen koulutus, kertoo ylikonstaapeli Pasi Hurme Lounais-Suomen poliisilaitokselta.

Hurmeen työparina toimiva vanhempi konstaapeli Riia Hakkarainen pystyy nimeämään nopeasti varusteen, jota poliisi käyttää kaikkein eniten.

– Varustevyöltä löytyy henkilökohtainen käsivalaisin, mikä on keikoilla kaikkein tarpeellisin ja yleisimmin käytetty. Sen lisäksi vyöllä kulkee tietysti myös käsiraudat, Hakkarainen toteaa.

Kaikki edellä mainitut tarvikkeet kulkevat poliisien virkapuvun mukana, mutta näiden lisäksi monet poliisit pakkaavat laukullisen henkilökohtaisia tarvikkeita vuorolle mukaan.

– Itse en tarvitse urheilukassillista varusteita mukanani, mutta vuorolla kulkee vaatekerta ja esimerkiksi tarvittavia lomakkeita. Varusteet pakataan sen mukaan, kuka mitäkin perusvarustelun lisäksi tarvitsee, ylikonstaapeli Pasi Hurme sanoo.

Elintärkeä kypärä auton vakiovaruste

Viime viikolla sattuneesta Oulun surmatapauksessa nousi esille poliisin kypärän merkitys. Tappajaa taltuttamassa ollut poliisi olisi todennäköisimmin kuollut ilman kypärää.

– Kypärät kuuluvat poliisiautojen vakiovarusteisiin, koska me emme voi koskaan tietää, milloin vastaan tulee todella vaarallinen tilanne, Pasi Hurme toteaa.

Ennalta varautuminen on poliisin työssä kaiken A ja O. Suojavarusteiden käyttöä pitää harjoitella myös kenttätyön ulkopuolella.

– Meille järjestetään koulutuksia vuosittain ja myös harjoittelemme suojavarusteiden käyttöä säännöllisesti. Pitää tietää, mitä suojavarusteita meillä on käytössä ja miten niitä käytetään, jotta tositilanteessa pystymme reagioimaan nopeasti, Hurme sanoo.

Lue seuraavaksi