Kuopion yliopistollisen sairaalan radiolääketuotannolle miljoonarahoitus

Aiemmin hankittu hiukkaskiihdytin saadaan tehokkaampaan käyttöön uuden radiofarmasialaboratorion ansiosta. Investoinnin odotetaan houkuttelevan alueelle muun muassa uutta lääkealan tutkimusta.

terveys
PET-kuva ihmisvartalosta
Toni Pitkänen / Yle

Kuopion yliopistollisen sairaalan radiolääketuotanto on saamassa jatkoa. Uuden sädesairaalan yhteyteen on hankittu hiukkaskiihdytin, jolla pystytään valmistamaan esimerkiksi syövän, sydänsairauksien ja keskushermoston kuvantamisessa tarkoitettuja radioaktiivisia aineita.

Nyt Pohjois-Savon liitto on myöntämässä 0,9 miljoonan euron EU-rahoitusta laitteistolle, jolla radioaktiivinen aine saadaan yhdistettyä lääkeaineeseen. Lääkeaineen avulla radioaktiivinen aine saadaan vietyä kuvattavaan potilaaseen.

Käytännössä hiukkaskiihdytinbunkkerin yhteyteen rakennettava radiofarmasialaboratorio pitää sisällään kuumakaappeja ja laadunvalvontalaitteistoa. Laboratoriossa tulee työskentelemään 4–6 henkilöä.

Lääkealan tutkimus kiittää paikallista tuotantoa

KYSin sairaalafyysikko Mikko Hakulisen mukaan tuotanto pyritään saamaan käyntiin vuoden päästä keväällä.

– Käyttöönotto on pitkä prosessi. Hiukkaskiihdyttimen ensimmäisiä käyttötestejä yritämme päästä tekemään helmikuussa.

Investointien odotetaan vahvistavan uutta sairauksien diagnostiikkaan sekä hoitoihin tähtäävää lääkealan tutkimusta ja liiketoimintaa. Kerrannaisvaikutuksineen sen on laskettu synnyttävän alueelle parikymmentä uutta työpaikkaa.

– Tähän saakka paikalliset lääkeyritykset ovat joutuneet tilaamaan radiolääkkeensä Helsingistä, mikä on ollut vaivalloista. Aineiden tuottaminen paikan päällä helpottaa toimintaa huomattavasti, Hakulinen perustelee.

Tällä hetkellä vastaava tutkimus- ja kehittämisympäristö löytyy Suomessa vain Turusta.