Nepalin perustuslaki ei etene: parlamentin kokous päättyi käsirysyyn ja kaaokseen – video

Nepalin perustuslaki näyttää lykkääntyvän jälleen. Perustuslakia säätävän kokouksen istunto päättyi kaaokseen, kun opposition edustajat ryntäsivät kohti puhemiestä.

Ulkomaat
Perustuslakia säätävän kokouksen edustajat kahinoivat Nepalin parlamentissa.
Nepalin perustuslaki näyttää lykkääntyvän jälleen. Perustuslakia säätävän kokouksen istunto päättyi kaaokseen, kun opposition edustajat ryntäsivät kohti puhemiestä.

Nepalin uusi perustuslaki näyttäisi lykkääntyvän jälleen, kun lakia säätävän kokouksen istunto päättyi kaaokseen ja käsirysyyn tiistaiaamuna.

Opposition edustajat ryntäsivät kokouksen aikana kohti puhemiestä, mutta turvamiehet häätivät heidät puhujakorokkeelta ja estivät näiden pääsyn sille. Osa edustajista yritti päästä korokkeelle väkisin. Jotkut edustajat hyppivät salin pöydillä ja heittelivät kalusteita.

Uutistoimisto AFP:n mukaan eräs parlamentaarikko sanoi, että kaksi edustajaa oli loukkaantunut lentävistä mikrofoneista, joita riitelevät edustajat heittelivät.

Puhemies keskeytti kokouksen, kun edustajat eivät rauhoittuneet. Oppositio syytti hallituspuolueita yrityksestä jyrätä läpi oma kantansa ilman yksimielisyyttä lain sisällöstä.

Maan uuden perustuslain hyväksymisen aikaraja oli asetettu ensi torstaille. Oppositio vaatii, että keskustelua perustuslain muodosta pitää jatkaa, kunnes yhteisymmärrys on saavutettu, vaikka se tarkoittaisi jälleen yhden aikarajan ylittämistä.

Kahta kolmasosaa parlamenttipaikoista hallussaan pitävät hallituspuolueet pystyisivät kuitenkin ajamaan läpi kantansa opposition vastustuksesta huolimatta.

Perustuslakia säätävän kokouksen edustajat kahinoivat Nepalin parlamentissa.
Perustuslakia säätävän kokouksen edustajat kahinoivat Nepalin parlamentissa 20. tammikuuta.Bikash Karki / AFP / Lehtikuva

Perustuslaki on puuttunut jo seitsemän vuotta

Oppositio kutsui hallituksen päätöstä protestoidakseen ihmisiä maanlaajuiseen yleislakkoon. Poliisi pidätti pääkaupunki Katmandussa yli 50 yleislakkoa kannattanutta mielenosoittajaa, jotka muun muassa sytyttivät autoja palamaan.

Katmandulainen opiskelija kertoi AFP:lle, että monet nepalilaiset olivat turhautuneita jatkuvasti lykkääntyvään perustuslakiin ja että se alkoi jo tuntua lähinnä lasten sadulta.

– Kuka muka käyttäytyy kuin villieläimet yrittäessään säätää perustuslakia, hän ihmetteli.

Tämä ei ollut ensimmäinen kerta, kun perustuslain säätäminen Nepalille epäonnistui. Maa on ollut ilman perustuslakia jo seitsemän vuotta.

Perustuslakia on yritetty laatia siitä asti, kun vuoden 2006 rauhansopimus päätti hallituksen ja maolaississien vuosikymmenen jatkuneen sisällissodan, jossa kuoli yli 12 000 ihmistä.

Vuonna 2008 Nepal luopui monarkiasta ja maalle valittiin edellinen perustuslakia säätävä neuvosto. Se ei kuitenkaan onnistunut pääsemään sopuun perustuslaista.

Oppositio on varoittanut uusista levottomuuksista, jos hallituspuolueet eivät ota huomioon opposition vaatimuksia. Jos hallitus jyrää perustuslain läpi enemmistöllään, se saattaisi johtaa asiantuntijoiden mukaan todennäköisesti siihen, ettei lailla olisi uskottavuutta.

Turismista ja ulkopuolisesta taloudellisesta tuesta riippuvaisen valtion pelätään luisuvan yhä sekavampaan tilaan poliittisen päätöksenteon ollessa yhä vaikeampaa.

Lähteet: Yle Uutiset, Reuters, AFP, AP