1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Liiketilojen laajennukset etenevät hitaasti Rovaniemellä

Uusia liiketiloja ei nouse Rovaniemelle toivottuun tahtiin. Esimerkiksi yrittäjä Jouni Viita-aho on saanut jo kaupungilta luvan laajentaa kahta liiketilaansa, mutta rakennustöiden aloittaminen näyttää jatkuvasti venyvän. Vuokrasopimuksia liikkeiden kanssa on vaikea saada solmittua huonon taloustilanteen vuoksi, Jouni Viita-aho sanoo.

K-Supermarket Eteläkeskuksen parkkipaikat täyttyivät autoista. Kuva: YLE / Sauli Antikainen

Rovaniemeläinen rakennuttaja Jouni Viita-aho on saanut kaupungilta luvan laajentaa sekä Ounaksen liikekeskusta että Eteläkeskuksen K-Supermarketin kiinteistöä. Lisäksi Viita-aho suunnittelee liikekeskusta Ylikylään. 

Rakentaminen vie kuitenkin nyt aikaa, sillä sopivia vuokralaisia on nykyisessä taloustilanteessa vaikea löytää, sanoo Jouni Viita-aho.

– Suomessa on pysähtyneisyyden aika, kovan työn takana on saada toteutumaan.

Myös pankit harkitsevat rahoitusta entistä tarkemmin. Jouni Viita-aho uskoo kuitenkin, että uudet liiketilat kolmeen paikkaan saadaan vuoteen 2019 mennessä.

Eteläkeskuksen laajennus on 11 000 neliömetriä ja arvoltaan se on noin 12 miljoonaa euroa. Ounaksen liikekeskus taas laajenisi 8 000 lisäneliöllä.

Ylikylän tontti ei ole vielä lopullisesti Viita-ahon hallussa, sillä Rovaniemen kaupunginhallitus ei ole hyväksynyt kauppaa. Viita-aho uskoo sen toteutuvan kevään aikana.

– Pikku muotoseikkoja oli vielä auki joulukuussa. Periaatteessa hommat ovat hyvällä mallilla ja neuvottelut käyty.

Rakentaminen alkaa Ounasvaaran kupeesta

Viita-aho ei aio kuitenkaan nytkään seisoa tumput suorina, vaikka mutkia matkassa onkin. Hänen mukaan Ounaksen liikekeskuksen laajentaminen aloitetaan jo tänä vuonna.

– Supermarket-kokoluokan laajennus siihen on tulossa. Neuvottelut ovat käynnissä, erikoistavaraliikkeitäkin on mukana.

Eteläkeskuksen laajennusaikataulu on vielä auki, mutta kylmäasema nousee tontille jo ensi vuoden aikana.

– Ennen kuin vuokralaiset on saatu, emme ala toteuttamaan hanketta.

Eteläkeskukseen tulee vähintään 3-4 liikettä, Viita-aho sanoo.

Ylikylän liikekeskuksen taas pitäisi olla valmis vuonna 2017. Rovaniemen kaupunki vaatii näin. Viita-ahon mukaan tilojen rakentaminen kestää noin kahdeksan kuukautta.

– Ykkösvaihe on 2 500 neliömetriä, eli kauppa, kaupungin palveluita, ruokapaikka, kylmäasemaa, R-kioskia. Vähän samansuuntainen kuin tuo Ounasvaaran hankekin on ollut, Jouni Viita-aho luettelee.

– Se rakennetaan lähipalvelun konseptilla, uskon lähikaupan merkittävyyteen nyt ja tulevaisuudessa.

Lisää tontteja liikkeille suunnitellaan jo

Suuretkin toimijat ovat tähän asti olleet varovaisia investoinneissaan. Esimerkiksi Arina ja Kesko ovat jo saaneet vahvistetut kaavat Prisman ja Citymarketin lisätiloille. Kesko on jo kertonut, että Citymarketin laajennus ei ole lähivuosina ajankohtainen. Arinakin vielä harkitsee Prisman laajentamista ja ABC-myymälän rakentamista Rovaniemelle.

Rovaniemen kaupunki uskoo liiketilan tarvetta olevan tulevaisuudessakin. Aikomuksena on saada Eteläkeskukseen Hallitien alueelle uusia kauppapaikkoja. Alue on osa maakuntakaavaa, johon ympäristöministeriön on vielä annettava siunauksensa.