Taitoluistelussa pärjää pieni ja sisukas – vain 10 prosenttia luistelukoululaisista jatkaa

Maailman huipulle sijoittuminen vaatii suuren määrän innokkaita harrastajia. Suomessa taitoluistelijoita on nyt enemmän kuin koskaan aiemmin. Esimerkiksi Lahdessa lajin pariin on saatu lisää poikia Teräsmiehet-ryhmän avulla.

urheilu
Lapset luistelevat jäällä.
Kirsti Pohjaväre / Yle

Suomen taitoluistelupiireissä eletään jännittäviä aikoja. Tänä keväänä selviää, pääseekö muodostelmaluistelu olympialajiksi. Vuodesta 2000 alkaen Suomen joukkue on sijoittunut kahta kertaa lukuun ottamatta MM-kisoissa mitaleille.

Suomen Taitoluisteluliiton tuoreen puheenjohtajan Laura Raition mukaan Suomessa on taitoluistelijoita enemmän kuin koskaan ennen. Esimerkiksi lisenssin maksaneiden urheilijoiden määrä on kymmenessä vuodessa tuplaantunut ja on nyt noin 5 000.

Suomen Taitoluisteluliiton toiminnanjohtaja Lea Åman myöntää, että innostus lajia kohtaan näkyy myös luistelukouluissa.

– Helsingin alueella kysyntä on kovaa ja joissakin paikoissa joudutaan myymään ei-oota. Suurimmissa kaupungeissa on sama tilanne, Åman arvioi.

Kaiken kaikkiaan luistelukouluissa ja seuroissa lajin parissa pyörii 15 000 harrastajaa. Maailman huipulle sijoittuminen vaatiikin ennen kaikkea suurta massaa innokkaita harrastajia.

Sadoista vain muutama kymmenen saadaan huipulle harjoittelemaan.

Lea Åman

– Vain 10 prosenttia luistelukoululaisista jatkaa. Sadoista vain muutama kymmenen saadaan huipulle harjoittelemaan. Kaiken perustana ovat luistelukoulut, sanoo Åman.

Moni vaihtaa yksinäisestä puurtamisesta muodostelmaluistelun pariin. Erityisesti aikuismuodostelmaluistelijoiden määrä on kasvanut. Kilpailijoistakin puolet ovat muodostelmaluistelijoita.

– Vaikka treenimäärät ovat yhtä suuria, muodostelmaluistelussa ei tarvitse harjoitella hyppyjä yksin, perustelee toiminnanjohtaja muodostelmaluistelun suosiota.

Sisulla ja kunnianhimolla kärkeen

Vanhemmilta lapsen taitoluisteluharrastus vaatii sekä aikaa että rahaa. Luistelukoulussa kausi maksaa noin 100–150 euroa, mutta korkeamman tason ryhmissä jo yli 500 euroa kuukaudessa.

– Korkeammalla tasolla ollaan keskimäärin 15-vuotiaana. Nuorimmat voivat olla 12-vuotiaita. Harjoittelua on noin 20 tuntia viikossa, kertoo toiminnanjohtaja Lea Åman.

Myös jään hinta vaikuttaa. Valmennuksen lisäksi rahaa uppoaa muun muassa varusteisiin ja kisamatkoihin.

Menestyksen kannalta merkittävintä on kuitenkin luistelijan oma tahto jataidot.

Jos kasvaa 180-senttiseksi, luistelu on vaikeampaa.

Lea Åman

– Luistelijalta vaaditaan päämäärätietoisuutta, vahvaa intohimoa ja kunnianhimoa. Halua oppia, Åman listaa.

Myös ruumiinrakenteella on väliä. Luisteluun yhdistetään usein oheisharjoitteluna voimalajeja ja tanssia kuten balettia.

– Jos kasvaa 180-senttiseksi, luistelu on vaikeampaa, Åman myöntää.

Teknisten taitojen lisäksi on osattava keskittyä, sekä harjoittelu- että kilpailutilanteissa.

– Vaatii sisua ja luonteen lujuutta, että jaksaa yrittää uudestaan ja uudestaan.

Poika luistelee Lahden harjoitusjäähallissa.
Kirsti Pohjaväre / Yle

Poikia houkutellaan lajin pariin villimmällä menolla

Vaikka taitoluistelu mielletään helposti tyttöjen lajiksi, poikien määrä on viime vuosina noussut. Poikia on yritetty saada mukaan muun muassa vetoavammilla joukkuenimillä.

Lahdessa ryhmä "Teräsmiehet" onkin houkutellut selvästi lisää poikia harrastuksen pariin. Porvoossa puolestaan luistelevat "Jäätävät jätkät". Miesvalmentajista on kuitenkin pulaa.

– Poikien ryhmissä on erityyppisiä valmennusmenetelmiä. Meno on villimpää ja vapaampaa eikä niin kurinalaista, kertoo Suomen Taitoluisteluliiton toiminnanjohtaja Åman.

Suomessa kaikki valmentajat ovat ammattilaisia eikä taitoluistelukouluja järjestetä vanhempien voimin. Myös kaikkein pienimpien, 3–6-vuotiaiden ryhmiä vetävät palkatut valmentajat.

Kehittymiskaudet vaihtelevat paljon. Eli tässä vaiheessa en sanoisi, että se on joko huipulle tai ei.

Kati Mälkki

– Kaikilla valmentajilla on oma taitoluistelutausta ja he ovat kouluttautuneet, kertoo Kati Mälkki.

Hän valmentaa Lahdessa muun muassa 3–6-vuotiaiden ryhmää. Taitoluisteluharrastus kannattaa aloittaa 4-vuotiaana, jos mielii huipulle.

– Osan kanssa harjoitellaan ihan vain ylös nousemista ja turvallista liikkumista jäällä. Hieman edistyneempien kanssa päästään taitoluistelun alkeisiin. Eli harjoitellaan vähän hyppyjä ja pyörimistä, Mälkki kuvailee.

Vaikka jo pienten ryhmässä tasoerot ovat suuria, valmentajan mukaan siitä ei pidä vetää liian pikaisia johtopäätöksiä.

– Kehittymiskaudet vaihtelevat paljon. Joku voi kehittyä tietyiltä ominaisuuksiltaan kuten nopeuden osalta hyvin varhain. Eli tässä vaiheessa en sanoisi, että se on joko huipulle tai ei, Mälkki korostaa.

– Tärkeintä on, että lapsilla on hauskaa.