Kuubalaisia sikareita Yhdysvaltoihin ja puhelimen osia Kuubaan – tätä ja muuta merkitsee vihamiesten lähentyminen

Osa presidenttien Obama ja Raúl Castro joulu alla ilmoittamista uudistuksista on jo astunut voimaan. Osasta aletaan vasta keskustella.

Kuubalaiset sikaarit ovat arvostettuja. Kuva: Alejandro Ernesto / EPA

Yhdysvaltojen kauppasaarto Kuubaa vastaan on kestänyt 53 vuotta. Se on pisin Yhdysvaltojen julistama kaupallinen sanktio mitään valtiota vastaan koskaan. Kauppasaarto ei ole saavuttanut tavoitettaan, joka oli Kuuban poliittisen järjestelmän muuttaminen.

Tämän totesi myös Yhdysvaltain presidentti Barack Obama joulun alla, kun hän ilmoitti uudesta Kuuban politiikasta.

Presidentti Obama ei voi yksin ilman kongressin tukea lopettaa kauppasaartoa. Mutta hän voi presidentin valtaoikeuksilla lieventää sitä monin tavoin. Ja näin hän on toiminutkin.

Sovitut höllennykset (siirryt toiseen palveluun) vaikuttavat monella tavoin monien ihmisten elämään.

Turismi

Matkailu Yhdysvalloista Kuubaan on Yhdysvaltojen lain vastaista, ja sitä se tulee olemaan edelleenkin. On kuitenkin 12 erilaista syytä, joiden nojalla yhdysvaltalaiset voivat matkustaa Kuubaan laillisesti. Nämä vaihtelevat perhesyistä opiskeluun, työmatkoihin ja humanitaarisiin syihin. Matkailu siis helpottuu huomattavasti nykyisestä.

Yhdysvaltalaiset matkatoimistot ja lentoyhtiöt voivat tästä lähtien toimia Kuubassa. Myös yhdysvaltalaisia luottokortteja voi saarivaltiossa käyttää.

Rahalähetykset

Yhdysvalloissa asuvat kuubalaissyntyiset henkilöt saavat lähettää Kuubaan kolmen kuukauden välein 2 000 dollaria. Aiemmin määrä oli 500 dollaria, joten rahalähetykset helpottuivat nyt olennaisesti.  Tämä on merkittävää myös Kuuban talouden kannalta.

Tietoliikenne

Obaman ilmoituksen mukaan yhdysvaltalaiset telealan yritykset saavat  tästä lähtien viedä Kuubaan tietoliikenteeseen liittyviä tarvikkeita ja osia. Tavoitteena on parantaa Kuuban internet- ja puhelinyhteyksiä.

Vain harvat kuubalaiset pääsevät tällä hetkellä vapaasti internetiin. Kansalaisjärjestöjen mukaan vain 5 % kuubalaisella on tällainen etuoikeus, ja Yhdysvallat haluaa nostaa lukua.

Kuuban suhtautumisesta tähän muutokseen ei ole tietoa. It-alan urakoitsija Alan Gross – joka vapautettiin kuubalaisesta vankilasta maiden välisen sopimuksen seurauksena – oli viisi vuotta vankilassa juuri siksi, että oli vienyt Kuubaan laittomasti tietoliikennetarvikkeita.

Sikarit

Viimeisimpänä muttei vähäisimpänä mainittakoon kuubalaiset sikarit. Niiden vieminen Yhdysvaltoihin helpottuu, mitä monet yhdysvaltalaiset savuttajat odottelevat suurella innolla.