Taloustieteen professori: ”Onko ay-liike talouden veturi vai kiviriippa?”

Taloustieteen professori Matti Virenin mielestä ammattiliittojen asema on todella tukala. Hänen mielestään ay-liike ei tuota mitään lisäarvoa. Kaikki minkä ay-liike hankkii jäsenilleen, on muilta pois.

politiikka
Vappumarssi Lappeenrannassa.
Tommi Parkkinen / Yle

Viime viikon perjantaina yli 70 ammattiliittoa kokoontui yhteen miettimään uutta palkansaajien keskusjärjestöä. Yhdistämisen päätavoite on luoda vahvempi vastavoima Elinkeinoelämän keskusliitolle.

Taloustieteen professori Matti Viren Turun yliopistosta uskoo, että uudella jättijärjestöllä on edunvalvonnan lisäksi halu sotkeutua myös politiikan tekoon.

– Houkutus vaikuttaa politiikkaan on varmasti suuri, etenkin kun poliitikot ja poliittiset puolueet tuntuvat aina olevan yhtä ”persaukisia”. Puolueiden näennäinen jakautumien työväen puolueisiin ja pääomapiirien edustajiin osaltaan lisää tätä houkutusta. Leimautuminen vaikkapa vain demareiden rahoittajaksi on ruohonjuuritason kannatukselle pitkän päälle tuhoisaa.

– Elämme maailmassa, jossa on aika vähän tarvetta omaperäisille tulopoliittisille kokonaisratkaisuille. Palkkoja voidaan nostaa tasan tarkkaan saman verran kuin Saksassa.

– Tämän tosiasian toteamiseen ei tarvita kovin suurta koneistoa. Ehkä tämä huomio on siivittänyt ainakin osin palkansaajien keskusjärjestöjen yhdistymishankkeita, sanoo taloustieteen professori Matti Viren.

Ay-liike katso peiliin!

Monen nuoren palkansaajan mielestä ay-liike on jäykkä ja vanhakantainen voima, joka tällä hetkellä ampuu itseään omaan jalkaansa. Professori Viren peräänkuuluttaakin, että ay-liikkeen pitäisi nykyistä paremmin pohtia omia tavoitteitaan ja toimintamenetelmiään.

– Ammattiliittojen asema on siinä mielessä skitsofreeninen, että ne eivät tuota mitään lisäarvoa vaan kaikki, mikä hankitaan jäsenille, on muilta pois. Ainoa tapa päästä ulos tästä nollasummapelin noidankehästä olisi yrittää vaikuttaa positiivisesti talouskasvuun, ja siinä liikkeelle onkin todellinen haaste.

– Ammattiliittojen vastapuolella ei enää ole kotimaisia Oiva Lohtandereita vaan kansainvälisiä pääomapiirejä. Palkkojen korotuksia ei enää voi kompensoida hintoja nostamalla tai pääomatuloja supistamalla. Verokarhu vie lopulta kaiken.

– Kun kotimaisen firman vastapuolena on Big Money Inc. Kiinasta, pitää lääkkeet kilpailussa menestymiseen löytyä omasta piiristä. Tehtäväsarkaa voisi olla myös epäreilun ulkomaisen kilpailun vastustamisessa ja markkinoiden vapauttamisessa. Missä meillä ovat hyödykemarkkinamonopolien vastustajat, kysyy taloustieteen professori Matti Viren.

”Ay-liike ei ole eduskunnan korvike ”

Yrittäjä- ja pääomapiireissä moni uskoo, että ay-liike osaltaan heikentää Suomen kilpailukykyä, vähentää investointihalukkuutta ja lisää työttömyyttä. Vastapuoli kaipaa neuvottelupöytään ay-liikkeeltä joustavuutta.

– Ei ole olemassa mitään yhtälöä, joka mahdollistaisi palkkojen korottamisen ja työpaikkojen samanaikaisen säilyttämisen vain järjestöpäätöksillä.

– Tämä ristiriita tulee jatkossa vain entistä tylymmin esiin. En mitenkään kadehti ammattiliittojen asemaa tällaisessa tilanteessa. Mitä tahansa tekee, niin se on ”väärin”.

– Ammattiyhdistysliike toimii jäsenistönsä parhaaksi, eli liittoon kuulumattomat jäävät vähemmälle huomiolle. Ay-liikkeellä on varmaan suuri houkutus sanoa, että ”me olemme kansa”, mutta eiköhän jätetä se rooli suosiolla eduskunnalle, hymähtää Viren.

Tarvitseeko Ay–liike valtion tukea?

Professori Matti Viren huomauttaa, että ay-liike nauttii huomattavaa valtion tukea. Ammattiliittojen ja työttömyyskassojen jäsenmaksujen verovähennysoikeus on noin 500 miljoonaa euroa vuosittain. Lisäksi ay-liike yleishyödyllisenä yhteisönä nauttii pääomatulojen verovapaudesta.

Yleishyödyllisten yhteisöjen tuloja ja varallisuutta pitäisi kohdella samalla tavalla, on kyse sitten ammattiliitoista, uskonnollisista yhteisöistä, urheiluseuroista tai säätiöistä. Nythän meillä ei näin ole. Eli kaikki jäsenmaksut samalle viivalle.

– Ay -liike toimii niin kauan kuin jäsenistössä virtaa riittää. Eikö kuitenkin voitaisi ajatella, että ay-liike on jatkossa enemmän yhteistoimintajärjestö yrittäjien kanssa kuin vääjäämätön pääomapiirien vastapuoli, toteaa taloustieteen professori Matti Viren.

Lisää aiheesta Ajankohtaisessa kakkosessa 20.1. kello 21 alkaen.