1. yle.fi
  2. Uutiset

Kolmossivun tyttö pelästyi partiotyttöjä ja peitti kaikessa hiljaisuudessa rintansa

Brittilehti The Sun ei ole vahvistanut ikonisen kolmossivun tytön kuolemaa, mutta paljasrintaista naista ei ole nähty lehden sivulla enää viime perjantain jälkeen.

Ulkomaat
The Sun.
The Sun -lehti 20. tammikuuta.Andy Rain / EPA

Skandaalilehti The Sun näyttää viimein taipuneen paineen alla ja luopuneen tunnetuimmasta osiostaan, eli kolmossivun tytöstä. Lehden kolmannella sivulla on vuodesta 1970 lähtien poseerannut paljasrintainen nainen, mutta ei poseeraa enää.

Viime perjantaina julkaistu kuva jää näillä näkymin lajinsa viimeiseksi. The Sun ei ole virallisesti vahvistanut kolmossivun tytön kuolemaa, mutta muissa brittitiedotusvälineissä asiasta vallitsee yksimielisyys.

Esimerkiksi samaan lehtiyhtiöön The Sunin kanssa kuuluva sanomalehti The Times julistaa uutisessaan, ettei iltapäivälehden sivulla enää nähdä topless-malleja.

Maanantain ja tiistain numeroissa kolmossivulla on ollut kuvia, joissa naisten yllä on bikinit tai alusvaatteet.

Vastustajia ay-pampuista partiolaisiin

Nakunaisen poistamiseksi Britannian ostetuimman iltapäivälehden sivulta on kampanjoitu vuosikausia, mutta lehti on pitänyt tiukasti kiinni myyntivalt(e)istaan. Viimeisimpänä vastustajana The Sunin kolmossivua vastaan nousi vuonna 2012 perustettu No More Page 3 -kampanja. Kampanja on yhdistänyt vastustajat laajalla rintamalla aina partiotytöistä ay-johtajiin.

Vetoomukset kolmossivun tytön poistamisesta keräsivät parin viime vuoden aikana kymmeniä tuhansia allekirjoituksia ja myös suuri joukko kansanedustajia yhtyi kampanjan vaatimukseen.

Ensimmäinen merkki The Sunin kannan muuttumisesta nähtiin alkuvuodesta 2013, kun The Sunia julkaisevan News Corp -yhtiön omistaja Rupet Murdoch antoi ymmärtää olevansa valmis harkitsemaan topless-kuvien julkaisun lopettamista. Elokuussa 2013 The Sunin Irlannissa ilmestyvä versio poistikin paljaat rinnat kolmossivultaan. Päätöstä perusteltiin kuitenkin tuolloin Britannian ja Irlannin välisillä "kulttuurieroilla".

Viime syyskuussa Rupert Murdoch myönsi viimein kolmossivun tytön olevan vanhanaikainen.

Seiskasivun poika ei kelvannut

Omanlaisensa instituution asemaan noussut kolmossivun tyttö on toki herättänyt Britanniassa suuria tunteita koko 45-vuotisen olemassaolonsa ajan. Vastustuksessa ei siis ole kyse mistään 2010-luvun keksinnöstä.

Esimerkiksi 1980-luvulla The Sun yritti lepytellä naisten esineellistämisestä hermostuneita luomalla seiskasivun pojan. Paljasrintapoika kuitenkin haudattiin nopeasti.

Tiedot paljasrintatytön päätymisestä samaan hautaan The Sun kuittaa Twitter-viestissä näin:

– Kolmossivu ilmestyy The Sunissa huomennakin. Siinä kakkossivun ja nelossivun välissä.

Lähteet: The Times, Sky News, arkisto

Lue seuraavaksi