Taiteilijakaksikolle syytteet huliganismista – valelivat vettä Leninin mausoleumiin

Miehet pidetään vangittuina 10 päivää. Teoksen ajatus on symboloida yritystä saada Venäjä irti neuvostomenneisyydestään, taiteilijaryhmä kertoo.

kulttuuri
Leninin mausoleumi.
Leninin mausoleumi Punaisella torilla Moskovassa.

Venäjällä on pidätetty kaksi performanssitaiteilijaa heidän kaadettuaan vettä neuvostojohtaja Vladimir Leninin mausoleumin seinille Moskovan Punaisella torilla, kertovat uutistoimistot.

Venäläismedian mukaan taiteilijoiden kerrotaan huutaneen: "Nouse ja lähde".

Tapaus kuvattiin eilen maanantaina, jolloin Venäjällä vietettiin loppiaista. Videolla näkyy, kuinka parivaljakko kantaa vettä kanistereissa ja sitten kaataa sitä mausoleumin seinille ja suljetuille oville. Kovin kauaa episodi ei ehdi kestää, kun heidät jo pidätetään.

Taiteilijat ovat saaneet syytteet huliganismista ja heidät pidetään vangittuina 10 päivää. Heidän kollegoidensa mukaan teoksen ideana on symboloida yritystä saada Venäjä irti neuvostomenneisyydestään, joka on taas alkanut tulla esiin.

Moni kunnioittaa Leniniä edelleen Neuvostoliiton perustajana. Leninin palsamoidun ruumiin esilläolo mausoleumissa jakaa mielipiteitä Venäjällä. Vuonna 2012 tehdyn kyselyn mukaan 53 prosenttia venäläisistä oli sitä mieltä, että ruumis olisi haudattava.

Vuonna 2012 kolme Pussy Riot -ryhmän jäsentä tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankeuteen uskonnonvastaisesta huliganismista heidän esitettyään Vladimir Putinin vastaisen kappaleen moskovalaiskirkossa. Sittemmin yhden tuomio muutettiin ehdolliseksi ja loput kaksi vapautettiin osana suurempaa armahdusten joukkoa ennen Sotšin olympialaisia.

Lähteet: AFP, Reuters