Hoitajamitoituksen kirjoittaminen vanhuspalvelulakiin kariutumassa

Kokoomus ja SDP ovat riidelleet hoitajien määrästä koko vaalikauden, mutta sopua ei ole syntynyt. SDP:n hallituslähteissä ollaan jo sitäkin mieltä, että vaalikauden loppu lähestyy ja yritys raukeaa kokoomuksen vastustukseen.

Kotimaa

Hoitajamitoituksen kirjoittaminen vanhuspalvelulakiin on kariutumassa. Kokoomus ja SDP ovat riidelleet lailla säädeltävästä hoitajien määrästä vanhusten hoitopaikoissa koko vaalikauden, mutta sopua ei ole syntynyt.

Kiista alkoi repiä puolueiden välejä jo vaalikauden alussa. SDP halusi lisää hoitajia laitoksiin, kokoomus halusi hoitaa vanhukset kotona.

Riitojen keskellä päädyttiin kompromissiin, jossa laitosten hoitajamitoitusta ei kirjoitettu silloin säädettyyn lakiin ja siitä annettiin vain suositus. Sen mukaan hoitajia vanhusten ympärivuorokautisissa hoitopaikoissa piti vuoden 2014 loppuun mennessä olla yksi kahta hoidettavaa kohti.

Silloinen SDP:n puheenjohtaja ja valtiovarainministeri Jutta Urpilainen antoi kuuluisaksi tulleen julistuksensa, että jos yksikin hoitolaitos tästä lipeää, hoitajamäärät kirjataan pykäliin.

SDP korostaa nyt, että noin kymmenen prosenttia hoitopaikoista alittaa edelleen vähimmäistason. Kokoomuksen mielestä luku on enää vain tuo kymmenisen prosenttia.

Ministeri Räty: Suunta on oikea

Kokoomuslaisen sosiaali- ja terveysministerin Laura Rädyn mukaan mitään hoitomitoitusta koskevaa erillislakia lakia ei enää tarvita.

– Herää kysymys, miksi tätä haluttaisiin nyt säädellä uudella lailla, kun suunta on oikea ja kaikki asiantuntijatkin ovat olleet sitä mieltä, että suunta ja muutos on ollut juuri oikeanlainen.

Kuten ennenkin, Räty ja kokoomuslaiset painottavat edelleen vanhusten hoitamista kotona.

– Mikäli ylimääräistä rahaa vanhustenhuoltoon on laitettavissa, mitä itse tietenkin toivon, niin kyllä kohdentaisin sen ensisijaisesti kotihoitoon.

Hoitajamitoituslain valmistelu kuuluu peruspalveluministeri Susanna Huoviselle (sd.). Työmatkalla Arabiemiraattien liitossa oleva Huovinen viestitti jatkavansa yrityksiä lain saamiseksi eduskunnan käsittelyyn.

SDP:n hallituslähteissä ollaan kuitenkin jo sitäkin mieltä, että vaalikauden loppu lähestyy ja yritys raukeaa kokoomuksen vastustukseen.