1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

HPV-rokotteen ottamisessa on selviä alueellisia eroja

THL:n arvion mukaan koko maassa noin seitsemän tyttöä kymmenestä on saanut papilloomavirus- eli HPV-rokotteen, joka otettiin kansalliseen rokotusohjelmaan runsas vuosi sitten. Paikoin kuitenkin alle puolet tytöistä, joille rokotetta tarjotaan, on ottanut sen.

Kotimaan uutiset
Kaksi HPV-rokotuspiikkiä.
Kaksi HPV-rokotuspiikkiä. Jarkko Heikkinen / Yle

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella rokotuskattavuutta seurataan kansallisesta rokotusrekisteristä, johon tällä hetkellä noin 80 prosenttia terveyskeskuksista ilmoittaa rokotustietoja. Sen perusteella arvioidaan, että noin 70 prosenttia tytöistä on ottanut papilloomavirusrokotteen, jota heille on nyt runsaan vuoden verran rokotusohjelmassa tarjottu. Rokote ehkäisee muun muassa kohdunkaulan syöpää.

Rokotuskattavuudessa on kuitenkin selviä alueellisia eroja, kertoo THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek.

– Esimerkiksi läntisellä rannikolla kattavuudet ovat 50 prosentin luokkaa, jopa sen alle. Jos katsoo sellaisia alueita kuin Espoo tai Helsinki, niiin niissä ollaan 80 prosentin tuntumassa.

THL:n ylilääkärin Hanna Nohynekin mukaan länsirannikon ruotsinkielisillä alueilla on rokotuskielteisyyttä, joka näkyy suhtautumisessa papilloomavirusrokotteeseen. Myös maahanmuuttajaryhmissä rokotetta otetaan vähemmän.

Alueelliset erot huolestuttavat THL:ssä mutta kokonaiskattavuutta pidetään kuitenkin kohtuullisena, kun kyse on uudesta rokotteesta rokotusohjelmassa. Ruotsista jäädään jälkeen - siellä yli 80 prosenttia tytöistä ottaa HPV-rokotteen - mutta esimerkiksi Yhdysvalloissa rokotekattavuus on 40 prosenttia.

Poikien HPV-rokote pohdinnassa

Viime aikoina on pohdittu myös sitä, pitäisikö pojillekin tarjota HPV-rokotetta. Kansallinen rokotusasiantuntijatyöryhmä ottaa asiaan kantaa tulevina vuosina. Nohynekin mukaan rokote ehkäisisi esimerkiksi penissyöpää sekä pään alueen syöpiä. Kyse on kuitenkin myös rahasta.

– Kysymys valtion näkökulmasta on sitten se, onko tämän kaltaisten tautien ehkäisy riittävän kustannusvaikuttavaa, että näihin veroeuroja pitäisi laittaa.

Painetta rokotusohjelman laajentamiseen on muutenkin, toiveissa olisi saada mukaan rokote vesirokkoa vastaan sekä rokoteohjelman laajennus puutiaisaviotulehdusta vastaan.

HPV-rokotteen kohdalla esille voidaan nostaa myös tasa-arvonäkökulma. Tyttöjen rokottaminen tuo tosin laumasuojaa myös pojille. Matemaattisesti on laskettu, että jos kahdeksan tyttöä kymmenestä rokotetaan, se suojaa myös neljää poikaa kymmenestä.

– Mutta tämä jättää kokonaan ulkopuolelle homoseksuaalit, joilla ei ole suhteita naisiin. Heidän tautejansa ei tällä laumasuojalla pystytä estämään, Nohynek muistuttaa.

Lue seuraavaksi