Ulkopolitiikan tutkija ennustaa: Suomi päättää osallistua harjoitukseen

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Charly Salonius-Pasternak hämmästelee Virossa järjestettävästä ilmavoimien harjoituksesta noussutta poliittista hämminkiä. Salonius-Pasternak arvelee, että Suomen ulkopoliittinen johto arastelee tehdä päätöstä Yhdysvaltain ja Viron yhteisharjoitukseen osallistumisesta Venäjän reaktioiden pelossa.

politiikka
Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak.
Yle

Presidentti Sauli Niinistö kertoi tänään, ettei Suomi ole saanut virallista kutsua Viron ja Yhdysvaltojen yhteiseen harjoitukseen. Yhdysvaltojen lähetystö puolestaan ilmoitti, että Suomi on saanut kutsun jo monta viikkoa sitten. Kumpaa tahoa asiassa on uskominen?

– Kuvittelisin, että tässä halotaan vähän hiuksia siitä, mikä on virallinen kutsu, sanoo ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija, Charly Salonius Pasternak.

Vaikka kyse on Yhdysvaltojen ja Viron keskinäisestä harjoituksesta, Salonius-Pasternakin mielestä sellaiseen osallistumisen ei pitäisi olla Suomelle poliittisesti mahdotonta.

On hyvin vaikea nähdä, mikä muu kuin Venäjän reaktioiden pelko olisi voinut aiheuttaa tämän.

Charly salonius-Pasternak

– Suomi on todennut viimeisimmässä turvallisuuspoliittisessa selonteossa, että Yhdysvallat on yksi maan tärkeimmistä kahdenvälisistä suhteista. Jos virallisesti on sanottu näin, miksei sitten voitaisi harjoitella läheisen naapurimaan ja Yhdysvaltain kanssa?

Salonius Pasternakin mielestä on hyvin vaikea nähdä, mikä muu kuin Venäjän reaktioiden pelko olisi voinut aiheuttaa syntyneen hämmingin.

– Näkisin, että yleinen poliittinen ilmapiiri on ollut tässä hyvin suuri ja merkittävä tekijä.

Kohu Virossa järjestettävään ilmavoimien harjoitukseen osallistumisesta nousi Helsingin Sanomien kerrottua, että maan ulkopoliittisen johdon piirissä on asiasta erimielisyyksiä. Salonius-Pasternak uskoo, että uutisessa on ollut perää. Hän tekee päätelmänsä poliitikkojen käyttäytymisen perusteella.

– Kaikkien olisi äärettömän helppo sanoa, että tällaista keskustelua ei ole ollut. Piste. Näin ei ole tehty.

Salonius-Pasternak uskoo, että Suomi päättää lopulta osallistua ilmavoimien harjoitukseen Virossa. Näin tapahtunee, ellei harjoitukseen liity jotain aivan uudenlaisia ja arkaluontoisia sotilasteknisiä ulottuvuuksia.

– On vaikea nähdä, miten poliitikot voisivat päättää, ettei ilmavoimat osallistu harjoitukseen, koska sellainen poliittinen signaali olisi hyvin merkittävä sekä Venäjän suuntaan, mutta myös Yhdysvalloille ja Virolle. On myös huomattava, että tällaisessa tapauksessa myös päätöksen tekemättä jättäminen on päätös, muistuttaa Salonmius Pasternak.

Suomen ulkopoliittiselle johdolle ilmavoimien harjoituksesta virinnyt hässäkkä tuo monta opetusta.

– Yksi opetus on viestinnällinen. Kyse on kuitenkin vain muutamasta Suomen ulkopolitiikan avainhenkilöstä. Se, että heillä on vaikeuksia koordinoida viestejään, tuntuu uskomattomalta.

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija, Charly Salonius-Pasternak jatkaa:

– On myös kysyttävä onko tässä kyseessä tapahtuma, joka muodostuu periaatepäätökseksi? Tullaanko kaikkia harjoituksia, kaikkia kahdenvälisiä harjoituksia tai kaikkia Yhdysvaltojen kanssa järjestettäviä kahdenvälisiä harjoituksia katsomaan aivan eri mittareilla, kuin muita? Jos asia on näin, niin täytyy sanoa, että Utvalle tulee aika paljon työtä.