1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kosher-kaupan asiakkaita pelastanut työntekijä sai Ranskan kansalaisuuden

Juutalaisliikkeessä työskennellyt muslimi ohjasi paniikissa olleita asiakkaita piiloon liikkeen kylmähuoneeseen. Itse hän lähti hakemaan apua, mutta joutui heti ensimmäiseksi poliisikuulusteluun yli tunniksi.

Pariisilaiseen kosher-kauppaan tehdyn hyökkäyksen aikana useita ihmisiä pelastanut malilaissyntyinen työntekijä on saanut Ranskan kansalaisuuden.

– Olen onnellinen saadessani kaksoiskansalaisuuden, 24-vuotias Lassana Bathily kommentoi.

Hän saapui Ranskaan Malista vuonna 2006. Hän yritti vuosien ajan saada Ranskan kansalaisuutta. Kosher-marketissa hän oli työskennellyt jo neljän vuoden ajan. Uskontoaan harjoittavana muslimina hänellä oli tapana rukoilla tauoillaan juutalaisliikkeen takahuoneessa.

Ranskan sisäministeri Bernard Cazeneuve ylisti Bathilyn rohkeutta toimia hyökkäyksen aikana.

– Lassana Bathilyn humaani teko symboloi islamin rauhaa ja suvaitsevaisuutta, Cazeneuve lausui tänään tiistaina järjestetyssä tilaisuudessa.

Paikalla oli myös pääministeri Manuel Valls.

Ei ole väliä, olemmeko juutalaisia, kristittyjä vai muslimeja, olemme samassa veneessä.

Lassana Bathily

Bathily oli perjantaina 9. tammikuuta kaupan varastohuoneessa, kun Amedy Coulibaly, jonka poliisi myöhemmin surmasi, hyökkäsi liikkeeseen. Bathily ohjasi paniikissa olleet ihmiset liikkeen kylmähuoneeseen odottamaan, että he voisivat poistua turvallisesti.

Itse hän onnistui lähtemään liikkeestä hakemaan apua, mutta joutui heti poliisin käsirautoihin. Yli tunnin kuulustelun jälkeen hän sai poliisit vakuuttuneeksi siitä, että hän on liikkeen työntekijä. Hän kuvaili poliisille kaupan pohjapiirroksen, jotta nämä voisivat hyökätä tilaan.

– Kyllä, autoin juutalaisia. Olemme veljiä. Ei ole väliä, olemmeko juutalaisia, kristittyjä vai muslimeja, olemme samassa veneessä, hän kuvaili aiemmin BFM-tv:lle.

Coulibaly surmasi liikkeessä neljä ihmistä.